Claim ex-rechter Westenberg afgewezen

De eis van Hans Westenberg (70), oud vicevoorzitter van de Haagse rechtbank, voor een schadevergoeding van 125.000 euro is afgewezen door de rechtbank van Amsterdam. Westenberg had de schadevergoeding geëist van Marloes van der Togt, voormalig griffier van de Haagse rechtbank. 

Van der Togt was kroongetuige in een strafzaak die het Openbaar Ministerie eerder tegen Westenberg en diens collega Pieter Kalbfleisch heeft gevoerd wegens meineed. Zowel Westenberg als Kalbfleisch werden voor die zaak vrijgesproken door de rechtbank. Ook het hoger beroep werd door de twee gewonnen.

Onwaarheid

Volgens Westenberg heeft kroongetuige Van der Togt, die meer dan dertig jaar voor de Haagse rechtbank werkte, in hun meineedzaak onwaarheid gesproken. Van der Togt had de meineedzaak aan het rollen gebracht door een anonieme brief te sturen naar het blad Nieuwe Revu.

Tonnen

Nadat de twee oud-rechters werden vrijgesproken van meineed, voerden ze nog een procedure tegen de Staat om een schadevergoeding te ontvangen. Die werd door het hof in Arnhem ook toegewezen. De twee kregen tonnen schadevergoeding voor reputatieschade.

Eerdere berichten onder andere hier en hier.