Clash tussen Zetas en Golf-kartel

Twee drugskartels die vechten om de heerschappij in in het noordoosten van Mexico hebben de afgelopen dagen slag geleverd op het platteland op de grens van de staten Tamaulipas en Nuevo Leon. De schietpartijen begonnen rond vier uur op donderdagochtend en duurden ruim acht uur. Nadat eenheden van de twee kartels in zeker 40 SUV’s in het plaatsje Los Aldamas op elkaar stootten stuurde het Mexicaanse leger een gepantserde eenheid tussen de strijdende partijen. Daarna verplaatste het strijdtoneel zich naar een ander stadje, ruim 50 kilometer van de grens met Texas. Voorzover bekend zijn er acht doden gevallen.

 

Volgens de Mexicaanse landmacht ging het om gewapende mannen van het Golf-kartel en Los Zetas. De oostkust van Mexico werd vanouds beheerst door het Golf-kartel. Die groep huurde voor geweld ex-militairen in, uit Mexico en Guatemala. Later scheidden deze goed getrainde militairen zich af van het Golf kartel om als Los Zetas (met als symbool de Z van Zorro) verder te gaan.

In massagraven in Noord-Mexico zijn inmiddels 279 stoffelijke overschotten geteld, waarschijnlijk ontvoerde buspassagiers en illegale migranten. Vannacht zijn opnieuw 52 illegale migranten uit handen van mensensmokkelaars bevrijd.

Mexico is als vakantieland steeds minder in trek. Volgens reisorganisatie ANVR zijn er dit jaar 12,5% minder reizen naar Mexico geboekt dan vorige zomer. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raad niet essentiële reizen naar bepaalde gebieden af.

Dit jaar zijn 2.274 mensen in Mexico door drugsgeweld om het leven gekomen. Sinds de drugsoorlog begon in 2007 waren dat er 37.123.

Een lokaal televisiejournaal over de clashes tussen Golf-kartel en Zetas:

{youtube}topVMqytaf4{/youtube}