Clemens K. had Israëlisch paspoort

De boekhouder van het fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst (BKVB) die is veroordeeld voor het verduisteren van ruim 16 miljoen euro is terug in Nederland. Zijn advocaat Geert-Jan van Oosten zegt tegen Crimesite dat Clemens K. afgelopen donderdag in Bangkok is aangehouden door de Thaise Immigratiedienst. K. is inmiddels naar Nederland overgebracht. Hij vluchtte in 2009 naar Thailand.

Israëlisch paspoort

Zijn advocaat Van Oosten: 'We vermoeden dat een voormalige vriendin hem heeft verlinkt. De Immigratiedienst heeft hem staande gehouden. Zijn visum was verlopen en hij reide op en vals Israëlisch paspoort. Toen ze er achter kwamen wie hij was hebben ze de Nederlandse autoriteiten ingelicht.'

Studeren

Er liep een bevel gevangenneming van het Amsterdamse gerechtshof tegen K. Hij werd in 2012 door de Amsterdamse rechtbank bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel terwijl hij ondergedoken leefde in Thailand. Hij had al eerder te kennen gegeven terug te willen naar Nederland, onder meer om een dochter die hier studeert te helpen.

Videoverklaring

Het hoger beroep tegen K. loopt op dit moment. Deze week zal K. uitgebreid worden verhoord door de politie. Voor zijn advocaten legde K. in Thailand een videoverklaring af van ruim zes uur. Die is inmiddels bij het gerechtshof in het dossier gevoegd. De verdediging heeft in de zaak een waslijst aan getuigen gevraagd.

Van Oosten: 'Het is een ingewikkelde zaak waarin afpersingen door zware criminelen spelen.' Er is een betrokkene in de zaak vermoord en in stukken gesneden teruggevonden langs een snelweg in België. 

De strafzaak tegen medeverdachten loopt momenteel nog bij de rechtbank.

Naar verwachting zal de zaak pas na dit najaar inhoudelijk kunnen worden behandeld. 

Eerdere berichten over K.