Clemens K. toch niet naar NL

Het gerechtshof van Amsterdam heeft de behandeling van het hoger beroep in de strafzaak tegen Clemens K. uitgesteld. Eerder dit jaar heeft het Openbaar Ministerie te kennen gegeven dat K. – die waarschijnlijk in Thailand verblijft – een vrijgeleide en een tegemoetkoming in zijn reiskosten aan te kunnen bieden zodat hij in Nederland alsnog kon worden gehoord. Maar dinsdag heeft de advocaat-generaal gezegd dat de komst van K. naar Nederland toch niet mogelijk is.

Hij zei niet welke omstandigheden de komst van K. verhinderen. K. zal nu worden gehoord in het land waar hij thans verblijft, maar het hof heeft gesteld dat uitstel van de zaak door dit verhaal niet langer dan zes maanden mag zijn. Ook heeft het hof gezegd dat het ambtshalve de gevangenneming van K. kan bevelen maar dat het hier voorasnog van af ziet.

Het hof wil eerst K. horen en dan een aantal getuigen.

K. is door de rechtbank Amsterdam op 17 november 2010 veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar wegens verduistering in dienstbetrekking van ongeveer 16 miljoen euro. Hij werkte als hoofd financiële zaken bij het Amsterdamse Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst.

K. is bij verstek veroordeeld en nooit over de beschuldigingen als verdachte gehoord, ook niet door de politie.

De advocaat van K. heeft gezegd dat K. graag zijn eigen verhaal wil vertellen. Hij zou zijn afgeperst en gedwongen geld te verduisteren.

In hoger beroep hebben de raadslieden van de verdachte verzocht om een groot aantal getuigen te mogen horen. Het hof heeft hierop bepaald dat het van belang is dat de verdachte eerst wordt gehoord.

Alle eerdere berichten over de zaak K.