Clottemans schuldig aan parachutemoord

De jury van de rechtbank in Tongeren heeft Els Clottemans schuldig bevonden aan de parachutemoord op Els Van Doren. Woensdagavond las de voorzitter van de jury het vonnis voor. Donderdag krijgt Clottemans de straf te horen, die wordt bepaald in samenspraak tussen rechter en jury. De straf kan varieren tussen drie jaar cel tot levenslange opsluiting. De jury vindt dat Clottemans met voorbedachte rade de parachute van Els van Doren heeft gesabotteerd met de bedoeling haar te doden. Aan het einde van het vonnis veegde Clottemans de tranen uit haar gezicht. In de jurykamer nam het proces een onwaarschijnlijke wending.

De beraadslaging van de jury werd tot twee maal toe onderbroken, eerst voor een defect aan een dvd-speler, later omdat een verloren gewaand make-uptasje van Els van Doren plotseling was opgedoken. Dat tasje was spoorloos sinds de dag van de moord. Els Van Doren had haar make-uptasje altijd bij zich in haar handtas. Toen haar echtgenoot Jan De Wilde de spullen van zijn pas overleden vrouw ging ophalen op de parachuteclub, ging Els Clottemans de handtas halen. Achteraf stelde De Wilde met zijn kinderen vast dat het bewuste tasje ontbrak uit de handtas.

Tijdens zijn pleidooien wees de advocaat van de familie van het slachtoffer Jef Vermassen er een paar keer op dat degene die in het bezit was van het bewuste tasje, de moordenaar van Els Van Doren moest zijn. Hij noemde het ‘de trofee van de moordenaar’.

Dat tasje is nu teruggevonden in een tas met spullen die vier jaar geleden in beslag genomen is bij Els Clottemans thuis in Ternat maar het tasje kwam niet voor in de inventaris die de politie heeft opgemaakt. Het opduiken van het tasje kan op twee manieren verklaard worden. Ofwel zat het tasje al van meet af aan in de zak met spullen van Clottemans en maakte de politie een onwaarschijnlijke blunder door het niet op te nemen in de processen-verbaal.

Ofwel werd het tasje later toegevoegd. Door wie is dan de vraag.

Zie ook: de volledige reconstructie van de parachutezaak

Lees ook:

De jury en de parachutemoord

‘Tunnelvisie in de parachutemoord’

Parachutezaak: sex, leugens en video