Club Baja-getuige blijft anoniem

De getuige Q5 (m/v) die anoniem heeft verklaard in het Passage-proces en ook is ingebracht in de strafzaak tegen Willem Holleeder moet in die laatste strafzaak anoniem worden gehoord. Dat heeft de rechtbank Amsterdam in hoger beroep bepaald.

Rechter-commissaris

Holleeder, die wordt verdacht van meerdere moorden en deelname aan een criminele organisatie, had geëist dat de getuige in zijn zaak niet de status van bedreigde anonieme getuige zou krijgen. Die status kreeg de getuige eerder wel in het liquidatieproces Passage. In de strafzaak tegen Holleeder wilde het Openbaar Ministerie de getuige opnieuw laten getuigen. De rechter-commissaris (die daarover in eerste instantie beslist) bepaalde dat de getuige ook in de zaak tegen Holleeder moest worden gehoord en dat deze getuige opnieuw anoniem moest worden gehoord.

Bedreigd

Holleeder stelde beroep in tegen die beslissing. Hij meende dat de redenen voor de eerdere toekenning van de status van anonieme getuige niet meer aanwezig waren: er zou geen actuele informatie zijn waaruit bleek dat de getuige zich nog zodanig bedreigd kan achten dat er moet worden gevreesd voor het leven, de gezondheid of de veiligheid dan wel de ontwrichting van het gezinsleven of het sociaaleconomisch bestaan van deze getuige of een andere persoon. In het beroep heeft de rechtbank nu beslist dat de getuige anoniem moet worden gehoord. De rechtbank ziet geen aanleiding te twijfelen aan het voortbestaan van de bedreigende situatie. En verder vindt de rechtbank vindt dat de twee strafzaken zo met elkaar verweven zijn dat eenzelfde statusverlening aan Q5 voor de hand ligt.

Baja Beach Club

Q5 heeft onder meer verteld dat Willem Holleeder en Dino Soerel in de toenmalige Rotterdamse club Baja liquidaties bespraken. Q5 wist toen niet over wie ze het hadden. Toen er slachtoffers vielen concludeerde hij/zij dat de moorden waren gepleegd in opdracht van het groepje Willem Holleeder, Dino Soerel en Ali Akgün. Akgün was volgens Q5 wel in de Baja aanwezig, maar zei niks, hij zou wel hebben ‘geknikt’. Dino Soerel heeft zich enige jaren geleden tijdens een zitting van het Passage-proces verweerd tegen de uitlatingen van Q5.

Het vonnis.

Zie ook:

Kwestie-Baja: OM legt het (niet) uit

Is het liegen of informatie achterhouden?

Alle berichten over Q5.