Club Baja was club Baja niet

De Baja Beach Club is een bestemming in het Rotterdamse uitgaansleven vol schaars gekleed personeel. Maar ook een schilderachtige en cruciale lokatie in het liquidatieproces Passage. In de feestende massa zouden in 2005 slechte dingen zijn besproken zoals moordopdrachten en dodenlijstjes. Ali A., Dino Soerel en ook Willem Holleeder zouden er hebben vergaderd. De samenkomsten in Baja zijn een ikoon van kwaad in de verhalen van kroongetuige Peter la S. Zijn verhaal wordt nog bevestigd door bedreigde getuige Q5. De moordlijst in de Baja is één van de kroonjuwelen in het relaas van La S. De advocaat van Ali A. toonde echter vandaag aan dat de Baja, waar La S. steeds over spreekt, Club Baja helemaal niet is. La S. bedoelt een ietsje ingetogener feesttent. Exit beeld van al die half bloot hossende mensen rond de Baja-bar. Lekker belangrijk?

 

Door Wim van de Pol

De essentie is deze: als Q5 en La S. over twee verschillende Rotterdamse disco’s spreken, dan stemmen hun verhalen niet overeen. Advocaat Nico Meijering suggereerde vandaag dat de officieren van justitie dit al jaren wisten maar het niet aan de grote klok hingen omdat ze de overeenkomsten in de verklaringen van Q5 en La S. gebruikten om ten onrechte bewijs tegen Ali A. in stand te houden.

De kern van het verhaal van La S. is dat hij met Jesse R. naar Rotterdam gaat, naar de Baja en daar Jesse afzet en buiten op hem wacht. La S. zwabbert vervolgens nogal over wat Jesse R. daar kwam doen en hoe het ging. Maar Ali A. en Dino Soerel komen er altijd in voor, en ook een moordlijstje, Kees Houtman, Thomas van der Bijl en ene Hillegers die dood moesten.

Steeds weer blijkt dat La S. praat over ‘de oude Baja-club’. Niet ver van een McDonalds in een zijstraat van de Coolsingel. In 2005 was de Baja allang elders gevestigd. 

De begin dit jaar opgedoken bedreigde anonieme getuige Q5 lijkt het verhaal van La S. te bevestigen, ook hij spreekt van Dino en Ali en Jesse en zelfs van de aanwezigheid van ene Willem Holleeder. Het is een verhaal dat geweldig combineert met het relaas van Peter. Maar het klopt niet.

Q5 spreekt over de huidige ‘grote Baja’ (de Baja Beach Club) die al vijftien jaar geheel ergens anders in Rotterdam is gevestigd. Niet over de oude lokatie van de Baja, waar nu club BED zit, een plek die in Rotterdam tussen 1995 en 1998 ‘kleine Baja’ is genoemd. 

Getuigen uit het Rotterdamse zeggen Jesse R. nooit in de ‘kleine Baja’ te hebben gezien, noch Dino Soerel, noch Willem Holleeder. Ali A., zegt een portier van BED, is daar wel eens geweest. Maar daarmee is het Baja-verhaal van La S. op dit punt wel minder geloofwaardig geworden. 

De officieren van justitie hebben bij verschillende verhoren speciaal gevraagd of getuigen zoals Q5 de grote of kleine Baja bedoelden.

En dan een opmerkelijke. Een officier van justitie vraagt aan Q5:

‘La S. heeft verklaard dat Jesse Remmers de opdracht voor Cees Houtman en anderen circa 12 dagen voor de moord op Houtman in de Baja Beach Club heeft gerkegen en dat Soerel en A. daarbij aanwezig waren. Zou dat moment kunnen kloppen of juist niet?’

‘Ja’, zegt Q5, geheel in tegenspraak met La S.

Maar belangrijker: vraagt de officier hier niet tegen beter weten in naar de Baja Beach Club terwijl ze weet dat La S. over club BED praat?  

Meijering heeft gevraagd de voorlopige hechtenis van Ali A. op te heffen. A zit nu 3,5 jaar vast in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, vooral op de verklaringen van Q5 en Peter la S. Donderdag zal het Openbaar Ministerie hierop antwoorden.