Clubhuis No Surrender in Zundert moet dicht

Het clubhuis van No Surrender in het Brabantse Zundert moet dicht tot de motorclub een horecavergunning heeft. Dat heeft de rechter vrijdag bepaald. Het kan maanden duren voor zo’n vergunning wordt verstrekt, en het is maar de vraag of de motorclub een dergelijke vergunning überhaupt kan krijgen.

De gemeente stuurde de club een brief waarin wordt gedreigd met dwangsomen na een aflevering van het RTL-programma Meeuwis en De Mol maken vrienden. Daarin bezochten Johnny de Mol en Guus Meeuwis het clubhuis. De gemeente constateerde op basis van de beelden dat het gaat om een horecabedrijf.

Geen drank

No Surrender-president Klaas Otto spande daarop een rechtszaak tegen de gemeente aan. De motorclub vindt dat het niet gaat om een horecabedrijf, omdat er geen drank wordt verkocht. Bovendien zijn er op clubavonden vaak minder dan vijftig personen aanwezig, de grens waarvoor een horecavergunning aangevraagd moet worden.

De rechter stelde de gemeente echter in het gelijk, onder meer omdat het niet uitmaakt of er wel of geen alcohol wordt verstrekt of verkocht.

Gemeente gaat controleren

De burgemeester heeft na de uitspraak direct aangekondigd dat er zal worden gecontroleerd of het clubhuis daadwerkelijk gesloten blijft. No Surrender-baas Klaas Otto zegt de ontwikkelingen af te wachten, de advocaat van de motorclub overweegt met een bodemprocedure alsnog af te dwingen dat het clubhuis gebruikt mag worden.

Bekijk hieronder een fragment uit de uitzending die aanleiding was voor de gemeente een vergunning te eisen.