Clubhuizen jacht in Nederland

Uit een rapport van politie, justitie en de inlichtingendiensten dat afgelopen zaterdag is gepubliceerd, blijkt dat in de periode van januari 2012 tot mei 2014 motorclubs 111 clubhuizen in Nederland hebben willen openen en dat de overheid daar 43 keer een stokje voor heeft kunnen steken.

Tegenhouden

De overheid heeft inmiddels verschillende middelen om het vestigen van clubhuizen in gemeenten tegen te houden. Zo voldeden van de 111 clubhuizen er 45 niet aan het bestemmingsplan en 44 hadden de vergunning Drank- & Horecawet niet in orde.

Limburg

In Limburg zijn er 10 pogingen geweest om een clubhuis ergens in de provincie te vestigen, zoals op de Markt in Kerkrade. Van die pogingen is er maar een clubhuis formeel door de gemeenten erkend en dat is het clubhuis in Haelen van motorclub Animals.

De gemeente Peel en Maas heeft aan L1 bevestigd dat zij benaderd is geworden door een niet nader bekende motorclub of er een mogelijkheid was om een clubhuis in de gemeente te vestigen. Daarop is de motorclub uitgenodigd op het stadhuis om het een en ander te bespreken, maar daar is geen gehoor aan gegeven.

Geen plek

Volgens het rapport zoeken de clubs hun heil op andere plekken als ze geen officieel clubhuis kunnen vinden in een gemeente. Zo zijn ze naar horecagelegenheden, voetbalkantines, woonhuizen en zelfs  een vrachtwagen met oplegger uitgeweken.

Het zoeken naar nieuwe onderkomens komt vooral doordat de mc’s de afgelopen jaren qua afdelingen explosief zijn gegroeid. Dit komt door afsplitsingen in clubs zoals Satudarah en No Surrender en het vestigen van Bandidos in Nederland. Bij politie zijn 1298 personen bekend als lid van een deze clubs. Of dit aantal nou is gegroeid of gedaald, kan men niet met duidelijkheid zeggen. 

Hardere aanpak

Minister Opstelten heeft in een eerder stadium al laten weten dat de zogenaamde ‘Outlaw Motorcycle Gangs’ (OMG) harder aangepakt moeten worden. Dit heeft de afgelopen periode zijn vruchten afgeworpen. Zo heeft de politie 345 verdachten de afgelopen  periode gehoord. Alle verdachten waren lid van een OMG of van een supportclub. Deze verhoren hebben tot 159 strafzaken geleid. Deze zaken waren voor: openlijke geweldpleging, moord/doodslag, bedreiging, afpersing, diefstal met geweld en/of onder bedreiging, drugs en wapens.

Het volledige rapport valt hier te lezen.