Coca groeit weer als kool in Colombia

Nu al is duideljk dat 2015 voor de productie van cocabladeren in Colombia een topjaar wordt. Dat hebben medewerkers van de Amerikaanse ambassade in Colombia aan de Washington Post gezegd. Bovendien ziet ook de toekomstige groei er gunstig uit. 

FARC

Colombia is Peru weer voorbijgestreefd. Een flinke tik voor het peperdure Amerikaanse anti-drugs programma in het land.

Cocabladeren zijn de belangrijkste grondstof voor cocaïne. Uit een rapport van de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) blijkt dat de groei de laatste twee jaar al 44% is geweest. Maar dit jaar neemt die volgens het hoofd van drugsafeling van de ambassade in Bogotá nog sneller toe. Oorzaak is volgens hem het vredesakkoord tussen de FARC-guerilla en de regering van Colombia. De FARC wil snel nog zo veel mogelijk inkomsten uit de coca- en cocaïnehandel halen, voordat ze die handel vaarwel moet zeggen. Als de onderhandelingen toch nog stuk lopen kunnen ze toch snel weer extra wapens kopen door de coca-omzet.

De laatste jaren is zeer veel vegetatie in Colombia besproeid met ontbladeringsmiddelen. Door protesten van de bevolking over gezondheidsklachten wil de regering dat nu verminderen.

Vervangen

De Verenigde Staten hebben sinds 2000 9 miljard dollar uitgegeven in de bestrijding van coca-verbouw en de cocaïnehandel in hun Plan Colombia. De verwachting is dat de cocaïneproductie in het land weer sterk aan het stijgen is, wat het marktaandeel van Colombia in de cokehandel weer zal vergroten. Overigens stelt de Drug Enforcement Administration (DEA) dat de Mexicaanse kartels momenteel een veel grotere bedreiging zijn in de cocaïnehandel dan de Colombiaanse. Waarschijnlijk is Peru momenteel de grootste cocaïne-producent ter wereld.

Het plan van de Colombiaanse regering is gebruik te maken van de vrede met de FARC. De hoop is dat in veel gebieden boeren nu willen ingaan op mogelijkheden om coca te vervangen door andere producten.