Cocaïne aan boord vliegtuigje Suriname

In Suriname is dinsdag op de landingsbaan van een rijstbedrijf in district Saramacca een vliegtuigje onderschept dat cocaïne aan boord had. Dat gebeurde na een actie van een samenwerkingsverband van de politie, de militaire politie en veiligheidsdiensten. Er zijn vier personen aangehouden.

Nationaliteit

Hoeveel cocaïne aan boord was is niet duidelijk. Ook is het is niet bekend wat de nationaliteit van de verdachten is. In Saramacca is enige tijd geleden een half-duikboot gevonden die bestemd was voor drugstransporten. In die zaak zitten er Colombiaanse verdachten vast. Of er verband tussen beide zaken is heeft de politie niet gezegd.

Doorvoerland

Het westelijke kustgebied van Suriname wordt al heel lang gebruikt als doorvoerland voor drugstransporten. Ten eerste wordt er vanuit Venezuela cocaïne over de weg via buurland Guyana aangevoerd. Ten tweede landen er vliegtuigjes uit Brazilië of Colombia op afgelegen weggetjes en bij boerderijen in de districten Saramacca en Nickerie. Vanuit Paramaribo gaat een belangrijk deel van de drugs per schip verder het Caraïbisch gebied in of naar naar bestemmingen in Afrika of Europa.

De controles op de internationale luchthaven Johan Adolf Pengel (Zanderij) zijn in principe streng. Daar worden geregeld kleinere transporten gepakt. Maandag zijn daar twee reizigers aangehouden met enkele kilo’s cocaïne. Ze stonden op het punt naar Amsterdam te vertrekken met een lading rozijnen.