Cocaïne bestemd voor Rotterdam en Antwerpen onderschept

In de haven van Santos (Brazilië) zijn het afgelopen weekeinde 2 zendingen cocaïne onderschept. Zaterdag werd een zending van 329 kilo, verdeeld over 15 tassen, bestemd voor Antwerpen gepakt (foto).

Een dag later werd in dezelfde terminal in een container met olievaten 369 kilo cocaïne ontdekt, die als bestemming Rotterdam had. Ook deze lading coke was verpakt in zwarte tassen. Voor beide ladingen zijn geen arrestaties verricht. Volgens lokale autoriteiten is er sprake van de zogenoemde rip on/rip off-methode waarbij drugs buiten medeweten van de eigenaar in een container worden verstopt.

Opvallend

Het is opvallend hoe vaak de laatste tijd zendingen cocaïne – met bestemming Nederland en België – in de haven van Santos worden gepakt. Vaak gaat het daarbij om ladingen van in de 300 kilo. Zo werd in april van dit jaar 353 kilo cocaïne onderschept met bestemming Rotterdam. De geperste blokken cocaïne waren verborgen in vaten met citroensap. Enkele dagen later werd een lading van 339 kilo gepakt die bedoeld was voor Antwerpen.

Grootste containerhaven

De haven van Santos ligt op ongeveer 70 kilometer van São Paulo. De haven is de grootste zeehaven van Brazilië en de grootste containerhaven van Latijns-Amerika.