Cocaïne-netwerk in Marokko, Duitsland en Spanje

Spaanse autoriteiten zeggen na ruim een jaar een zeer groot onderzoek naar cocaïnesmokkel te hebben afgerond. 40 verdachten zijn aangehouden in Spanje, Marokko en Duitsland. Het onderzoek startte op een groep personen die in het Spaanse Denia en Spaans Baskenland in zeilboten cocaïne binnenbracht.

Boeg

De drugs werden in de boeg van de zeilboten verborgen. In één van die zeilboten is de haven van Cádiz 400 kilo cocaïne gepakt. In totaal is sinds 2016 vier ton cocaïne gepakt. Er zijn ruim 13 miljoen euro cash, 18 luxeauto’s en een aantal zeilboten in beslag genomen. Deel van de cocaïne was bestemd voor Groot-Brittannië. De operatie was een co-productie van de Guardia Civil, de Duitse Douane, Drug Enforcement Administration (DEA), de Italiaanse Carabinieri, Europol, en de Marokkaanse veiligheidsdienst DGST.

Voortvluchtig

De hoofdverdachte is een Spanjaard die vanuit Venezuela grote drugstransporten en witwasoperaties coördineerde, aldus Europol. Deze man is momenteel voortvluchtig en staat internationaal gesignaleerd.

De operatie van de groep was onderverdeeld in twee netwerken. Eén groep mensen opereerde vanuit Spaans Baskenland en werkte met de zeiljachten. Een ander netwerk had Melilla, de Spaanse enclave in Marokko, als basis. Vandaar uit regelde men transporten van geld dat op verschillende manieren naar Venezuela werd gestuurd, onder meer in containers met meubels vanuit Spanje. De DEA kwam met informatie over dit deel van het netwerk.

Vanuit Melilla werd ook de werving van geldkoeriers geregeld, doorgaans mensen in financieel kwetsbare positie. De leider van groep in Melilla verbleef in het Duitse Frankfurt.