Cocaïne sjouwen op Zaventem

Bagage-afhandelaars op Zaventem kregen tot 30.000 euro per cocaïnekoffer die ze door de douane loodsten. De politie heeft tien werknemers gearresteerd die bij deze smokkel betrokken zijn, het gaat vooral om jonge Belgen van allochtone afkomst. Acht van de tien gearresteerde werknemers van de luchthaven zijn voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Minstens vier onder hen zouden zijn aangehouden.

De bagage-afhandelaars werkten voor Colombiaanse drugskartels. De bagage-afhandelaars kregen per telefoon de opdracht om bepaalde koffers “een speciale behandeling” te geven. Meestal moesten ze een rugzak of een pakket uit de koffer halen alvorens die naar de douanecontrole ging. Met die rugzak cocaïne wandelden de bagage-afhandelaars voorbij alle controles en leverden hem af aan een andere tussenpersoon.

Bij de andere werknemers stelde niemand zich vragen over die collega’s met een rugzak. De bagage-afhandelaars krijgen op vele plaatsen doorgang met hun werkpas en wandelden zo met de cocaïne naar buiten.

De inval van de politie vond eind vorige week plaats. Bij de gearresteerden zouden ook enkele belangrijke pionnen van de drugskartels zitten, maar het brein achter de hele operatie blijft in Colombia buiten schot.