Cocaïne steeds zuiverder

De zuiverheid van cocaïne die in Europa op straat kan worden gekocht is in 10 jaar tijd nog nooit zo hoog geweest. Dat blijkt uit het jaarlijkse  drugsrapport van de EMCDDA. Het bijna 100 pagina tellende document bevat talloze feiten. De meeste coke wordt in het Verenigd Koninkrijk gebruikt, Nederland staat tweede. 

Van de grote steden staat Amsterdam op de tweede plek qua cokegebruik in Europa. Op de eerste plaats staat Barcelona.

Nederland komt vaker in het rapport naar voren. Samen met Duitsland en Engeland bevinden zich in ons land bijvoorbeeld de meeste verkopers van drugs via het Darknet.

Mdma (in tablet vorm bekend als xtc) wordt in Europa het meest geconsumeerd in Nederland.

Cannabis

In het rapport wordt ook uitgebreid stilgestaan bij de inbeslagnames van drugs in Europa. Opvallend daarbij is dat Nederland geen cijfers ter beschikking kon stellen. De drie landen die de hoogste aantallen inbeslagnames melden, samen goed voor meer dan 60 % van alle drugsvangsten in de Europese Unie, zijn Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Van de drugs die werden gepakt bestond 70% uit cannabis. Ter vergelijking: cocaïne besloeg 9% van de in beslag genomen drugs. België is Spanje voorbijgestreefd als land waar de meeste cocaïne gepakt werd.

Voor de liefhebber hier het hele rapport.