Cocaïne-uithalers rammen slagbomen op de Maasvlakte

Tijdens een controle van de Douane zijn afgelopen zaterdag bij een containerbedrijf op de Maasvlakte in de Rijnmond vijf sporttassen gevonden. De tassen lagen tussen de containers.

Slagbomen

Daarna is in de nacht van zaterdag op zondag een auto met hoge snelheid door de slagbomen gereden om een mogelijke controle op het haventerrein te voorkomen. In de auto, die kort na het incident werd achtergelaten, zijn nog 11 vergelijkbare sporttassen vol met cocaïne aangetroffen, in totaal zijn dus 16 tassen gevonden. Toen de politie de auto aantrof waren de inzittende(n) al op de vlucht. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Uithalers

Het is apart dat op het haventerrein de sporttassen tussen de containers zijn gevonden. Tassen met drugs worden normaal gesproken in containers aangevoerd waarna “uithalers”, die het containernummer en de globale lokatie op het terrein van de drugscontainer weten, zo snel mogelijk de drugs uit container halen. Dat moet gebeuren voordat een vrachtwagen de container ophaalt voor verder vervoer naar de bestemming.

In dit geval waren ofwel de tassen al uitgehaald en wachtten die op verder vervoer door anderen van het haventerrein, ofwel de uithalers zijn gestoord tijdens het werk door bewakingspersoneel.

Hoeveelheid

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft niets gezegd over de hoeveelheid die is gepakt. Waarschijnlijk is dit in het in het belang van het onderzoek.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, heeft de zaak verder in onderzoek.