Cocaïne vermomd als rotsblokken (VIDEO)

In een lading rotsblokken hebben agenten van de Spaanse Nationale Politie en van de Douane deze week bijna een ton cocaïne ontdekt. De drugs waren verpakt in een omhulsel dat leek op een stuk rots.

Loods

Met knuppels en hamers moesten de ambtenaren de stenen stukslaan om de pakketten met cocaïne eruit te halen. De totale lading van de rotsen was 188 ton. Volgens de vrachtbrief ging het om een lading kopererts. De politie greep in toen verdachten in een loods bij Madrid begonnen de cocaïne uit te stenen te verwijderen.

De zending zat in twaalf containers die waren afgezonden vanuit Guayaquil (in Ecuador) en via Cartagena de Indias (in Colombia), in Barcelona waren aangekomen. Vandaar was de lading doorgegaan naar Zaragoza met als eindbestemming een loods op een bedrijventerrein in Humanes (bij Madrid).

Elf mensen

Er zijn elf mensen aangehouden. Het onderzoek was anderhalf jaar geleden begonnen toen de politie een tip kreeg over een groep bekende criminelen in Madrid die bezig was met het smokkelen van grote hoeveelheden cocaïne via Spanje naar andere Europese landen.

Als dekmantel werd een handelsbedrijf gebruikt dat onder meer vanuit Mexico en Zuid-Amerikaanse landen erts in Spanje importeerde. Over de nationaliteit van de verdachten heeft de politie niets bekend gemaakt.