Cocaïne verwerkt in zendingen chemicaliën

In Colombia zijn acht verdachten opgepakt die middels chemicaliën bewerkte cocaïne naar Europa exporteerden. Er zaten in de zaak al 33 mensen vast die in onder meer Italië zijn aangehouden, aldus Colombiaanse media. De transporten gingen naar Italië, Albanië, Griekenland, Turkije, Nederland en België.

Lijm

Onder de arrestanten in Colombia zijn volgens de Colombiaanse politie de hoofdverdachten. De groep verwerkte cocaïne in kolen, cement, zuren en lijm. Koper van de drugs waren personen uit de Calabrese mafia, de Ndrangheta. Er zijn verschillende zendingen van enige honderden kilo’s in beslag genomen.

Guerrilla

De arrestaties werden verricht in Bucaramanga, Ocaña, Bogotá en Barranquilla. De guerrillaorganisatie ELN controleert het gebied waar de drugs werden geproduceerd. Als er een zending in een Europese haven was gearriveerd reisde een Colombiaanse chemicus er naar toe om te zien op de extractie van de cocaïne uit de stoffen waarin het was verwerkt.

Ook de Nederlandse politie werkte mee aan het onderzoek. Het project nam twee jaar in beslag en er lopen inmiddels in verschillende landen elf rechtszaken tegen verdachten.