‘Cocaïnebaron met enkelband spoorloos’

Schiedammer Cetin G. (46) heeft zich onttrokken aan elektronisch toezicht, en is spoorloos, zo meldt De Telegraaf. G. is in december vorig jaar veroordeeld tot 12 jaar voor een cocaïnetransport van 8.000 kilo. G. mocht de uitslag van zijn strafzaak afwachten met een enkelband.

Criminele organisatie

Een woordvoerder van het landelijk parket heeft de ontsnapping bevestigd aan De Telegraaf. Er loopt nu een opsporingsonderzoek naar G.

G. was vanaf 2008 vier jaar lang internationaal gesignaleerd, voor onder meer een xtc-zaak. In 2012 deed de politie een inval in zijn woning in Rotterdam. Justitie achtte bewezen dat G. samen met anderen tussen 2011 en 2013 een astronomische 15.854,90 kilo aan cocaïne invoerde in Rotterdam en Antwerpen. Hij richtte daarvoor fruit- en groentebedrijven op of nam die over.

De rechtbank veroordeelde hem als leider van een criminele organisatie die cocaïne invoerde (maar niet voor de afzonderlijke transporten) en verder voor vuurwapenbezit, witwassen, valsheid in geschrifte en fraude.

Enkelband

Bij de inval in mei 2012 vond de recherche in een penthouse in Rotterdam waar G. zich op dat moment bevond bijna 900.000 euro cash, een vuurwapen Cetin G. Zijn hechtenis werd korte tijd later geschorst. In juni 2014 pakt de politie hem opnieuw op in verband met coketransporten, waaronder die van 8.000 kilo.

Overigens vielen naast die van G. nog vele andere bekende namen uit het criminele milieu als investeerder in de transporten, waaronder die van 8.000 kilo. Die zijn daarvoor niet vervolgd.

In mei 2015 schorste de rechtbank de hechtenis omdat niet duidelijk was hoe lang het onderzoek zou gaan duren. Hij mocht met een enkelband thuis verblijven. Op 8 december was hij niet aanwezig bij de uitspraak van de rechter. Volgens zijn advocaat is hij sindsdien niet meer gezien en heeft hij geen contact meer met G. gehad.

Het vonnis van de rechtbank Rotterdam.