‘Cocaïnelijn via Algeciras opgerold’

De Spaanse autoriteiten hebben afgelopen week een zeer groot onderzoek voltooid naar een groep verdachten die 4.844 kilo cocaïne via de Spaanse containerhaven van Algeciras zouden hebben binnengebracht. De politie zegt de afgelopen jaren 32 mensen te hebben gearresteerd. Er zijn 87 auto’s in beslag genomen en er is ter waarde van 16 miljoen euro beslag gelegd op onroerend goed.

Zes miljoen

Ook is er zes miljoen euro aan cash, zeer dure bezittingen, en wapens en vaartuigen in beslag genomen, waaronder een luxe jacht van 43 meter lang. De drugs werden aangevoerd vanuit landen in Centraal- en Zuid-Amerika.

Het onderzoek is in drie fases uitgevoerd vanaf 2017 door de Nationale Politie en de Guardia Civil, nadat er informatie was binnengekomen. De criminele organisatie  had de steden Cádiz en Sevilla als thuisbasis.

Gehele netwerk

De Spanjaarden zeggen het gehele netwerk te hebben opgerold, inclusief de leiders en de personen die de opbrengsten witwasten. Het onderzoek begon op een onderneming in Barcelona die ook vestigingen elders in Spanje en in Brazilië had.

Vanaf 2017 zijn er grote partijen cocaïne in beslag genomen, onder meer in Marbella. De verdachten bleken investeringen in onroerend goed te hebben gedaan in Cádiz, Madrid, Sevilla en vooral in Málaga.

De hoofdverdachte is een man uit Cádiz die in Sotogrande aan de Costa del Sol woonde. Hij is in maart aangehouden.

Van de 32 aangehouden verdachten zitten er nu nog 25 in voorarrest. Of er ook niet-Spaanse verdachten bij zijn is niet bekend.