Cocaïneprijs in Antwerpen en R’dam onder druk

De Antwerpse haven stevent dit jaar af op een recordaantal cocaïnevangsten. Dat blijkt uit een analyse van de Gazet van Antwerpen. De Belgische douane heeft dit jaar al meer dan 26 ton onderschept. Dat is bijna 10 ton meer dan het vorige record uit 2012.

 

Promo-acties

Volgens de krant is er een overaanbod op de cocaïnemarkt, ook in Nederland. In Antwerpen staat de prijs al enkele maanden onder druk. Enkele jaren geleden kostte een kilo coke in de groothandel in Antwerpen 26.000 tot 28.000 euro, vandaag betalen dealers volgens de Gazet slechts 20.000 tot 22.000 euro. Ook de prijs is in neerwaartse richting in beweging. Om meer te verkopen voeren Antwerpse pakjesdealers ‘promo- acties’. Gebruikers kunnen bij de aankoop van twee gram er één gram gratis bovenop krijgen.

Cocavelden

Als oorzaken noemt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Antwerpen in de Gazet verschillende factoren. Het aanbod vanuit de cocaïneproducerende landen neemt toe. Sinds 2000 is de oppervlakte van de cocaplantages in Colombia verdubbeld. Dat land is vlak voor Peru de grootste producent van coke. Colombiaanse autoriteiten zijn al langere tijd gelden gestopt gestopt met vanuit de lucht besproeien van cocavelden, omdat de gebruikte onkruidverdelger mogelijk kankerverwekkend is. Het vredesproces tussen de Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC speelt ook een rol. Criminele organisaties nemen de FARC-gebieden over. Daardoor is telen van coca en produceren van pasta básica en cocaïne gemakkelijk.

Rotterdam

Een goed geïnformeerde bron uit het criminele milieu voegt daar tegen Crimesite aan toe dat er in Colombia momenteel grote voorraden beschikbaar zijn. Daarom is de druk van producenten en handelaren in dat land groot is om het product te gelde te maken door transporten naar de afzetlanden op te zetten.

Meer dan de helft van de cocaïne die in Europa wordt ingevoerd komt binnen via de zeehavens van Rotterdam en Antwerpen. In de beleving van die drugskartels in Zuid-Amerika die grootschalig willen exporteren is er niet veel onderscheid tussen de twee havens. De woordvoerder van het Antwerpse parket zegt tegen de Gazet van Antwerpen dat ook in Rotterdam de prijs onder druk staat. In Rotterdam is dit jaar ongeveer 12.000 kilo cocaïne gepakt.

In Nederland staat volgens bronnen in het criminele milieu de prijs van cocaïne al tijden zwaar onder druk. Een bron zegt tegen Crimesite dat de groothandelprijs in Rotterdam momenteel schommelt tussen 21.000 en 24.000, dat was jarenlang boven de de 30.000 per kilo. De bron stelt dat in Antwerpen zelfs al onder de 20.000 betaald wordt voor een kilo.