‘Cocaïneproductie wordt steeds groter en professioneler’

In het tv-programma Nieuwsuur wordt maandagavond een reportage uitgezonden over de cocaïneproductie in Nederland. Die wordt steeds grootschaliger en professioneler, volgens de politie.

In de cokelabs in ons land zouden duizenden kilo’s cocaïne worden geproduceerd. Daar komt bij dat steeds vaker cocaïnelaboratoria worden opgerold. Dat duidt mogelijk op een groei van het aantal labs. Een politieman spreekt van een ‘industriële productie’.

In een cocaïnelab(wasserij) wordt uit het halffabrikaat cocaïnepasta de cocaïne poeder onttrokken door toevoeging van chemicaliën.

Aceton

In de drugslabs wordt bij de productie van cocaïne veel gebruik gemaakt van het oplosmiddel aceton. Officieel is de aankoop van grote hoeveelheden daarvan in de Nederlandse groothandel aan voorwaarden gebonden, maar daar blijkt in de praktijk weinig van. Het lukte de makers van het programma zonder enige moeite om bij de groothandel meerdere keren jerrycans met 5 liter aceton te kopen. Een coke-expert bij de Amsterdamse politie noemt dat zorgelijk: ‘Als je geen kleine ondernemer bent, als je geen nagelstudio hebt, je bent geen polyester-bedrijf en je bent geen schilder, dan is er geen reden waarom je tien liter aceton nodig hebt. Dan kan het alleen voor criminaliteit zijn.’

Zie ook:

Brabantse cocaïnewasserij ontmanteld (UPDATE)

Door storm cocaïnewasserij ontdekt

FIOD verricht arrestaties in zaak cocaïne-wasserij

(Foto archief.)