Cokewasserij ontdekt in Den Haag

De politie in Den Haag heeft zaterdagnacht na een brand in een autowasserij aan de Uitenhagestraat een cocaïnewasserij ontdekt. Ook zouden er drugs gevonden zijn, maar het is nog onbekend om welke drugs en hoeveel het gaat.

Zwaarbewapende agenten

De brandweer kwam ter plaatse nadat mensen rook uit het pand zagen komen. Het vuur was snel onder controle. Op de eerste etage van het bedrijfspand werd een cocaïnelab aangetroffen. Het pand wordt sinds de ontdekking beveiligd door zwaarbewapende agenten in kogelvrije vesten. De Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) is ter plaatse om onderzoek te doen. Het is nog onbekend of er verdachten zijn aangehouden.

Reactie autowasserij

De brand brak uit bij autowasserij Stanga’s dat volgens een Facebookpost op 29 augustus 2017 een link had met het Surinaamse zaalvoetbalteam F.C. Stanga. Op Facebook reageert de voorzitter van F.C. Stanga vandaag: ‘Was al een jaar geleden klaar met auto’s wassen. De nieuwe huurder ging kennelijk andere dingen wassen. Ja ja, de borden moesten er al eerder af, maar gratis reclame is altijd meegenomen … met kiespijn..’

Brandbare chemicaliën

Een cocaïnewasserij maakt bij het bewerken van cocaïne gebruik van brandbare chemicaliën. Bij het bewerken van de drugs komen gevaarlijke stoffen vrij en ontstaat er brand- en explosiegevaar. In 2014 vielen er elf gewonden bij een grote brand aan de Schipborgstraat in Den Haag. Die brand ontstond door chemicaliën in een cokelab.

Cocapasta

Omdat cocaïne in poedervorm moeilijk te verstoppen is, versturen cokeproducenten vaak cocaïnepasta in shampooflessen of voedingsmiddelen naar Europa. Deze cocaïnepasta wordt daarna naar een illegale cocaïnewasserij gebracht en daar wordt deze bewerkt met brandbare chemicaliën zoals zoutzuur, ammoniak en aceton.