Cocky Warren verliest beroepszaak

De Britse Supreme Court (te vergelijken met de Hoge Raad) heeft Britse rechercheurs een veeg uit de pan gegeven maar toch het beroep van Curtis “Cocky” Warren (47, Liverpool) in verband met illegale opsporing verworpen. Warren zit een straf uit van 13 jaar in Belmarsh Prison in Londen voor het plannen van grootschalige export van wiet van Nederland naar het Engelse kanaaleiland Jersey. Warren had gehoopt dat de Supreme Court dit vonnis, van vorig jaar, zou vernietigen. Warren heeft jarenlang in Nederland gewoond: in een villa en in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. In Vught doodde hij een medegedetineerde tijdens het luchten. Kijk naar een reportage over de Jersey-zaak.

De politie van Jersey rustte de vervoersmiddelen van Warren die door Nederland, België en Frankrijk reden uit met tracking apparatuur.  Dat mocht maar ze plaatsten ook afluisterapparatuur in de auto van Warren en dat mocht niet. Het bewijs dat dit opleverde was essentiëel in de veroordeling van Warren en zijn medeverdachten.

De Britse politie deed het stiekem toch en loog er zelfs over tegen de Franse autoriteiten.

De Supreme Court overwoog de zaak naar de prullenmand te verwijzen. Maar gezien de ernst en omvang van de zaak en een positief advies van een adviescommissie binnen Justitie maakte de misstappen van politie vergeeflijk. Warren wilde ter waarde van ruim 1,1 miljoen euro aan wiet naar Jersey brengen.

In 1996 bestormde een arrrestatieteam zijn villa in de Hollandse polder en legde beslag op wapens en drugs ter waarde van 142 miljoen euro. Hij kwam in 2008 in Nederland vrij voor cocaïnehandel. Hij was volgens de Sunday Times Rich List op zeker moment één van de rijkste Britse criminelen met een vermogen van bijna 46 miljoen euro.

Voor de doodslag tegen de medegetineerde in Vught kreeg hij maar vier jaar omdat de rechter meewoog dat hij recht had op zelfverdediging. 

Warren gaat in en uit de gevangenis sinds zijn twaalfde levensjaar, toen hij een auto stal. Op zijn 15de ging hij voor het eerst voor langere tijd – twee jaar – achter de tralies nadat hij een prostituee en haar klant had aangevallen.

Warren geldt als zeer intelligent en beschikt over een fotografisch geheugen.

Story of a gangster:

{youtube}gJe06l9mfYc{/youtube}