Coffeeshopbaas Van Laarhoven mogelijk naar Nederland

De Tilburgse ex-coffeeshophouder Johan van Laarhoven zal mogelijk worden overgebracht naar Nederland. Dat is het resultaat van besprekingen die minister Grapperhaus van Justitie voerde in Thailand. Ambtenaren van beide landen gaan in overleg om te bezien of Van Laarhoven, die een straf kreeg wegens witwassen van 103 jaar, waarvan hij er 20 moet uitzitten, kan worden uitgeleverd.

Witwassen

Van Laarhoven was tot 2011 mede-eigenaar van de coffeeshopketen The Grass Company dat vier coffeeshops in Tilburg en Den Bosch exploiteerde. Van Laarhoven werd in 2014 in Thailand, waar hij naar toe was verhuisd,  na een Nederlands rechtshulpverzoek opgepakt. Justitie had de Thaise overheid om hulp gevraagd, zonder dat er in Nederland een strafrechtelijk onderzoek naar hem liep. Van Laarhoven werd in Thailand veroordeeld voor witwassen en verdween voor lange tijd achter de tralies.

Onzorgvuldig

De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen bestempelde het handelen van justitie in Nederland in de zaak-Van Laarhoven als onbehoorlijk. In een kritisch rapport dat in maart verscheen schreef Van Zutphen dat de Nederlandse Staat onzorgvuldig heeft gehandeld en dat door fouten van justitie in Nederland Van Laarhoven voor lange tijd in de cel is beland.

Bemoedigend

De kritiek van de Ombudsman was reden voor Grapperhaus om in gesprek te gaan met de Thaise premier. Dat gesprek vond eerder vandaag plaats in Bangkok. Grapperhaus kwalificeert het als ‘bemoedigend’. ‘We moeten voorzichtig blijven, maar de premier is welwillend’, zei Grapperhaus in Bangkok tegen aanwezige journalisten. ‘Hij begrijpt de achtergrond van ons bezoek.’ Het is volgens Grapperhaus heel belangrijk dat een mogelijke oplossing niet in strijd is met het Thaise recht.

Cassatie

Grapperhaus van Justitie en Veiligheid schreef eerder in een brief aan de Kamer dat hij geen mogelijkheden ziet om Van Laarhoven uit Thailand weg te halen zolang de Thaise rechter geen definitief oordeel heeft geveld. De zaak loopt nog in cassatie; de uitspraak van de Thaise Hoge Raad wordt eind dit jaar verwacht. Van Laarhoven heeft zelf een verzoek ingediend om de rest van zijn straf in Nederland uit te zitten. Hij kwakkelt inmiddels met zijn gezondheid. In zijn brief wees Grapperhaus er ook op dat zowel de rechter als het gerechtshof eerder oordeelden dat het Openbaar Ministerie ‘niet onrechtmatig’ heeft gehandeld toen ze in Thailand aandrongen op een onderzoek naar de voormalige coffeeshophouder.