‘Coffeeshopuitbater maakte 2 miljoen winst’

Abdelkader M., de voormalig uitbater van coffeeshop Atlas in Culemborg, maakte volgens justitie 2 miljoen winst met de smokkel van hasj uit Marokko. Het OM wil dat M. dat geld terugbetaalt. Hij werd eerder dit jaar al veroordeeld tot een celstraf van 3,5 jaar voor de smokkel.

M. liet busjes met hasj van Marokko via Spanje naar Nederland rijden. Daarbij reden soms ook kinderen en vrouwen mee om de busjes er minder verdacht uit te laten zien, meldt De Gelderlander. De busjes waren soms ook uitgerust met volgapparatuur of microfoons zodat M. de busjes in de gaten kon houden. Het geld dat M. met de smokkel verdiende belegde hij in dure appartementen en nachtclubs in Marokko.

M. zit in Marokko

In 2012 waren hij en zijn zoon onderwerp van een grootschalig onderzoek van de Marokkaanse en Belgische politie. In dat jaar werden ook twee busjes met rond de 250 kilo hasj onderschept in Spanje en Gronsveld. Dat was uiteindelijk aanleiding voor de veroordeling in Nederland.

M. zit ondanks zijn veroordeling niet in de cel; hij verblijft op dit moment in Marokko. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met dat land.