Lage straffen in coke-zaak

De rechtbank in Rotterdam heeft dinsdag gevangenisstraffen uitgedeeld tegen elf verdachten in een cocaïne-zaak. De zaak draaide om twee vangsten van 56 kilo en 112,5 kilo in Antwerpen en voorbereidingshandelingen voor een transport met een vliegtuig uit Venezuela. 

De hoogste straf was voor een man die betrokken bij de 112,5 kilo. Eén verdachte is vrijgesproken. Berto U. komt op vrije voeten, hij werd vrijgesproken van de voorbereidingshandelingen.

Een twaalfde verdachte is vrijgesproken. Tegen hem had het Openbaar Ministerie een werkstraf geëist.

Een groot deel van de groep is veroordeeld voor de voorbereiding van cocaïne-importen. Verdachten maakten in 2010 plannen om honderden kilo’s cocaïne met een boot naar Nederland te halen. Enkele maanden later werd dat plan vervangen door voorbereidingen om 2000 kilo coke per vliegtuig in te voeren in België. Beide drugstransporten hebben niet plaatsgevonden.

Delano W. kreeg 24 maanden, hij zat al 13 maanden in voorarrest. Berto U. is vrijgesproken van de cocaïne, maar wel veroordeeld tot één maand cel voor het voorhanden hebben van een stroomstootwapen en tien xtc-pillen.

Vier verdachten zijn verder veroordeeld omdat ze voorbereidingen hebben getroffen om 56 kilo cocaïne uit België te importeren. Deze partij coke werd door de Belgische politie gevonden in de haven van Antwerpen.

Zie ook:

Cocaïne en de verkeerde achternaam 

Bizarre uitzetting in coke-zaak