Coke-dealer krijgt 2,5 mio terug

Een Nieuwegeinse cocaïnedealer (37) zal 2,5 miljoen euro teruggestort krijgen van het Openbaar Ministerie. Justitie had het geld in beslag genomen bij een inval. De rechtbank Utrecht stelt dat er juridisch geen sprake is van witwassen, zoals justitie claimt.

Vijf kilo

De man moet volgens RTV Utrecht wel drie jaar de gevangenis in wegens drugshandel. Het geld is in beslag genomen tijdens een inval in april 2014. De man is eigenaar van een beveiligingsbedrijf. Op dat bedrijf aan de Veluwehaven in Nieuwegein vond de politie vijf kilo cocaïne.

Wapens

In het huis van de verdachte bleek in zijn slaapkamer meer dan 2,5 miljoen euro cash te liggen, verstopt in een koffer en een tas achter zijn bed. Ook vond de politie wapens, munitie en een geldtelmachine. Het Openbaar Ministerie nam het geld in beslag. De beschuldiging was dat hij dit geld zou hebben verdiend met drugshandel. Maar dat ontkende de verdachte. Hij zei dat hij de miljoenen voor iemand anders in bewaring had. Voor wie wilde hij niet zeggen.

Niet bewezen

De rechtbank zegt te vermoeden dat de Nieuwegeiner het geld inderdaad met drugshandel heeft verdiend, toch krijgt hij het geld alsnog terug omdat volgens de rechtbank witwassen van drugsgeld niet bewezen kan worden. Het enkele feit dat de man een paar miljoen in de slaapkamer had liggen bewijst geen witwassen. Daarom is hij op dit punt ontslagen van alle rechtsvervolging. De cocaïnehandel acht de rechtbank wel bewezen. Hij krijgt drie jaar. Het OM had vijf jaar geëist.

Bijzonder

De uitspraak is bijzonder omdat mensen bij wie tijdens bijvoorbeeld een verkeerscontrole of op Schiphol grote bedragen worden aangetroffen vaak veroordeeld worden voor witwassen zonder dat er drugshandel bewezen kan worden.