‘Coke en pillen te krijgen via Telegram app’

Criminelen handelen grootscheeps in drugs, wapens en vals geld via berichtendienst Telegram. Dat schrijft het AD vandaag. De berichtendienst zou de plek van Darknet hebben ingenomen, nadat daar een aantal illegale marktplaatsen werd opgerold.

Via Telegram, een app waarmee versleuteld berichten kan worden verstuurd, word volop clandestiene handelswaar aangeboden. Cocaïne, xtc-pillen en sets om een wietkwekerij te beginnen bijvoorbeeld. Maar ook valse biljetten van 50 en 20 euro, stroomstootwapens en pistolen.

Anoniem

Via anonieme accounts worden de spullen aangeboden. Of er daadwerkelijk geleverd wordt, is door het AD niet getest. Net als bij Darknet is een deel van de aanbieders uit op geld maar leveren ze de spullen vervolgens niet. Eerder probeerde een KRO journalist een Kalasjnikov te kopen via Darknet. Hij was zijn geld kwijt, maar het wapen kwam niet.

Versleuteling

Berichten via Telegram zijn versleuteld. Omdat Telegram vooralsnog geen gegevens verstrekt aan opsporingsdiensten, voelen criminelen zich er veilig. Het AD baseert zich op o.a. onderzoeksanalist Rafael Amado van Digital Shadows, een aanbieder van digitale beveiligingsdiensten. ‘We vonden op hackerforums op het internet de afgelopen maanden meer dan 5000 verwijzingen naar Telegramgroepen’, zegt Amado.