Coke-handel: betreden haventerrein te simpel

Het is voor criminelen te makkelijk om toegang te krijgen tot één van de grootste containerterminals van Europa, de ECT Delta Terminal in Rotterdam. Dat blijkt uit stukken die Crimesite in haar bezit heeft. Het OM heeft al eerder bevestigd dat er regelmatig mensen op het haventerrein rondlopen die daar niet werken.

(Foto: archief)

Door @Michael de Hoogh

De vertrouwelijke stukken komen uit een onderzoek naar verschillende coke-transporten die in juni van dit jaar zijn onderschept in de Rotterdamse haven.

Slagboom

Havenmedewerkers hebben toegang tot het grote containerterrein door middel van een toegangspas waarmee ze een slagboom kunnen openen. Volgens de politie gebeurt het vaak dat corrupte en/of omgekochte havenmedewerkers met een dichte bestelwagen door de slagboom gaan terwijl er meerdere personen in de wagen zitten. Alleen de bestuurder heeft namelijk de toegangspas nodig.

Rip-off

Op die manier hebben criminelen de toegang tot de terminals en dus ook tot de containers. Via de zogenoemde Rip-off methode smokkelen ze zo honderden kilo’s cocaïne het land binnen. Die methode houdt in dat er in voornamelijk Zuid-Amerika (sport)tassen met coke in containers worden geplaatst die er door de zogenoemde “uithalers” in ons land worden uitgehaald.

In die (sport)tassen worden vaak containerzegels aangetroffen. Die gebruiken de criminelen om de containers weer op de juiste manier te sluiten zodat men niet ziet dat de container geopend is.

Verbazing

Ed Manders, Rotterdamse advocaat die veel grootschalige drugszaken aanneemt, kan tegenover Crimesite bevestigen dat deze manier vaak voorkomt in dossiers. Volgens Manders verbazen de politie en andere veiligheidsmensen op de haven zich ook over het gemak waarmee de terminals bereikt kunnen worden. Datzelfde blijkt uit de stukken die Crimesite bezit.

Reactie

Het OM wilde niet op dit specifieke geval reageren en de woordvoerder zegt ‘niet over de slagbomen te gaan’ en dat ze niet weet hoe de beveiliging daar geregeld is.

‘Het aantal drugszendingen dat in de eerste helft van dit jaar in de Rotterdamse haven is onderschept, is bijna verdubbeld. Met name de rip-off drugsvangsten zijn toegenomen. In de eerste helft van 2013 werden al bijna net zoveel vangsten van dergelijke vangsten gedaan als in 2012: 24 tegenover 29. In totaal gaat het bij die vangsten om zo’n 3600 kilo cocaïne’, meldde het OM eerder in een persbericht.