Steeds meer aandacht voor El Loco

{rscomments on}Grote inbeslagnames van cocaïne in Colombia de afgelopen week. 600 kilo en later 1033 kilo in kleine boten aan de Colombiaanse westkust. En maandag in de noordelijke havenstad Cartagena 773 kilo. Die zending was op weg naar Valencia in Spanje. Door de stempels op de 627 blokken leidt de politie af dat de zending is verzorgd door de organisatie van Daniel Barrera (El Loco). Colombiaanse en Amerikaanse autoriteiten geven Barrera momenteel topprioriteit.

 

Daniel Barrera is nu één van de vier meest gezochte criminelen in Colombia. In december zette het US Treasury Department Barrera op de zwarte lijst door zijn contacten met de “terroristische” FARC, waardoor alle internationale tegoeden van hem en zijn bedrijven automatisch kunnen worden bevroren.

Van oorsprong opereert Barrera in het gebied aan de grens met Venezuela. Hij is begonnen als tussenhandelaar in chemicaliën en cocaïnepasta (een halffabrikaat). De pasta kocht hij (onder meer) van de linkse guerillabeweging FARC en verkocht het aan rechtse paramilitaire groepen en grote kartels.

Zijn bijnaam Loco dankt hij aan zijn wraakacties nadat zijn broer was geliquideerd.

Later liet hij zelf cocaïne maken en exporteren waarbij hij gebruik maakte van zeer goede contacten in het Venezuela van Hugo Chavez, wiens regime op slechte voet staat met de Verenigde Staten.

Barrera heeft de laatste tien jaar allianties gesmeed met rechtse paramilitairen en met de Comba-broers van het Norte del Valle-kartel (nu Los Rastrojos). Met die laatste samenwerking heeft zijn bedrijf toegang gekregen tot transportroutes en beveiliging in het westen van Colombia.

Barrera heeft daarnaast grote invloed de onderwereld van de hoofdstad Bogota.

Volgens Colombiaane kranten laat zijn organistatie als stempel een kroon of een zeemeermin afdrukken op de cocaïne.

In 2008 pakte de politie in Baranquilla tien ton cocaîne van Barrera (filmpje)

Volgens Amerikaanse drugsbestrijders zou Barrera het westen van Venezuela als opslagplaats gebruiken, maar ook voor het optuigen van cocaïnevluchten naar Midden-Amerika en West-Afrika.

Lees ook:

Coca Air: cocaïne gaat de lucht in