Coke-lijn tussen NL en Peru

De Koninklijke Marechaussee heeft een groep verdachten aangehouden die regelmatig cocaïne tussen Peru en Nederland zouden hebben laten smokkelen. Tot nu toe zijn elf mensen aangehouden. Het onderzoek richtte zich onder meer op twee medewerkers van een luchtvaartmaatschappij. Zij loodsten koffers met drugs uit de bewaakte zone.

Koeriers gingen in Lima met de koffers aan boord, eenmaal in Nederland werden de koffers in het bagagecircuit eruit gepikt.

Bij de verdachten zijn acht Nederlanders, een Kaap-Verdiaan en twee mensen van wie de nationaliteit niet bekend is. De leeftijd van de verdachten ligt tussen de 25 tot 54 jaar.

Dit onderzoek is gestart nadat in juni vorig jaar een drugskoerier werd opgepakt in de Peruaanse hoofdstad Lima met 12 kilo cocaïne. Vervolgens bleek dat de twee medewerkers van de luchtvaartmaatschappij mogelijk bij de smokkel betrokken waren.

Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee heeft corruptie onder Schiphol-werknemers prioriteit bij de opsporing.

Peru is waarschijnlijk de grootste cocaïne-producent in de wereld. Er zitten ruim honderd Nederlanders vast in dat land. Wekelijks worden er op het internationale vliegveld van Lima drugskoeriers of mulas opgepakt.