Antwerpse cokecontainers klemgereden

Nederlanders die cocaïne via de haven van Antwerpen importeren halen de cocaïne daar soms niet uit. Ze laten de container met drugs de haven uitrijden waarna de containervrachtwagen wordt klemgereden en de zending uitgehaald. Zo vermijden ze het risico om de drugs op het bewaakte haventerrein uit de container te halen. Dat meldt Omroep Brabant. 

‘De groepering rijdt de vrachtwagen klem, bedreigt de chauffeur die van niks weet, trekt de container open en haalt vervolgens de cocaïne eruit’, zegt officier van justitie Michiel Zwinkels van het landelijk parket.

Zwinkels wil nog niet van een trend spreken maar het afgelopen jaar zijn zeker drie vrachtwagens met cocaïne in België klemgereden. Zwinkels: ‘Elk geval is schrikbarend. Want het zijn chauffeurs die van niets weten, dus dat is altijd zorgwekkend. Zeker omdat er ook de nodige wapens bij komen kijken. Het is te vroeg om te spreken van een trend, maar we signaleren het.’

95 procent van de coke die in Antwerpen binnenkomt gaat daarna naar Nederland. Uithalers verdienen rond de 10.000 à 20.000 euro met het uithalen van cocaïne uit containers.

Officier van justitie Michiel Zwinkels: ‘We proberen in eerste instantie te voorkomen dat de cocaïne überhaupt de haven van Antwerpen verlaat en we proberen door voorlichting bij chauffeurs duidelijk te maken waar de risico’s zitten.’

Crimesite voegt daaraan toe: Antwerpen is een belangrijke drugshaven omdat een deel van het Antwerpse haventerrein onvoldoende bewaakt is. Komt een container aan op een goed bewaakt haventerrein dan kunnen de drugshandelaren de cocaïne er niet makkelijk uithalen. Hun tactiek is dan wachten tot de container het terrein afrijdt en dan toe te slaan. 

Omroep Brabant zendt donderdagavond de documentaire ‘Drugshaven’ uit, over de cocaïnehandel via Antwerpen.