Coke-verdachte gehoord over moord

Drie veronderstelde leden van een criminele organisatie die cocaïne naar Europa smokkelde moeten in voorlopige hechtenis blijven, zo bepaalde vrijdagmiddag de Rotterdamse rechtbank. Naast hoofdverdachte Mario M. uit Amsterdam gaat het om Jimmy L. en Quincey K. Zij zijn onder meer in verband gebracht met de vondst van twee partijen cocaïne, in Antwerpen en Ecuador. 

 

Tijdens de zitting bleek dat M. de afgelopen weken is gehoord door de politie over de vondst van het lichaam van Nerlinio “Nekke” Greene bij Marbella eind december vorig jaar.

Naast de drie, die pro forma voor de rechtbank verschenen, zijn er nog meer verdachten, maar die zijn voorlopig op vrije voeten gesteld. De zaak sleept al sinds oktober 2011 toen de Nationale Recherche het drietal aanhield in verband met de vondst van 124 kilo coke in de Antwerpse haven. Advocaat Henk Koopman wees erop dat de hechtenis van zijn cliënt M. erg lang duurt zonder dat er haast lijkt te worden gemaakt met het vooronderzoek. Er moeten nog getuigen worden gehoord in verschillende landen, ook in Zuid-Amerika.

Inmiddels heeft de officier van justitie de verdachten ook beschuldigd van betrokkenheid bij 275 kilo cocaïne (foto) die in augustus 2011 in de Ecuadoriaanse havenstad Guayaquil klaar stonden voor transport naar Nederland. Die zending was verpakt tussen dozen met broccoli die naar Rotterdam werden verscheept.

De recherche denkt dat de in juli 2011 in de buurt van Marbella spoorloos verdwenen Nekke Greene ook zakelijk betrokken was bij deze groep. De recherche onderzoekt nu of de moord op Greene, waar overigens sinds vorige maand een verdachte voor vast zit, in relatie te brengen is met Mario M.

Greene’s verminkte lichaam werd op 30 december bij Marbella door een wandelaar opgemerkt nadat zijn provisorisch graf door noodweer deels was weggespoeld.