Cokelijn naar Suriname opgerold

Met de arrestatie van een Surinamer, Guyanees en Colombiaan is een grote drugslijn in Zuid-Amerika opgerold. Dat melden Surinaamse media. De drie mannen worden er door de DEA van verdacht grote partijen cocaïne te hebben gesmokkeld naar Suriname, deels bedoeld voor de VS.

De aanhoudingen vorige week waren het resultaat van maandenlange voorbereidingen door de DEA, de Jamaicaanse en de Surinaamse politie. De mannen zijn vorig week donderdag op de luchthaven van Kingston (Jamaica) aangehouden toen zij uit het vliegtuig stapten.

Hotels

De verdachten zijn de Surinamer Steven A., de Guyanees Shervington L. en Ricardo R. uit Colombia. De man uit Gyana staat bekend als “Big Head” en is eigenaar van enkele grote hotels in Guyana. Hij wordt ervan verdacht drugsgeld te hebben witgewassen via zijn hotel investeringen. Ook werd hij al eerder in verband gebracht met een reeks moorden, maar daarvoor is hij nooit vervolgd. De Colombiaan R. werd vorig jaar in verband gebracht met een grote cocaïne vangst voor de kust van Suriname waarbij vier ton coke met een straatwaarde van ongeveer 200 miljoen euro in beslag werd genomen.

Onderzeeboten

Volgens de Surinaamse krant De Ware Tijd werkte de Colombiaan ook met onderzeeboten om drugs te smokkelen. De Surinamer A. geldt als de vertrouwensman van Ricardo R. en zou de logistieke zaken in Suriname geregeld hebben. De drie mannen zullen worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.