Cokesmokkel door SLM-stewardess mislukt

De Koninklijke Marechaussee heeft afgelopen maandag op Schiphol een stewardess uit Suriname aangehouden. Ze had cocaïne bij zich. Afgelopen maandag omstreeks 13.00, voerde de marechaussee een controle uit waaraan alle inzittenden van een Airbus A 340 werden onderworpen.

Door onze correspondent 

Ook de bemanning werd gecontroleerd. Het betrof vlucht PY 994 van de SLM die de dag tevoren vanuit Paramaribo was vertrokken. Bij stewardessen Y.G. trof de marechaussee 10 kilo cocaïne aan, dit tot grote ontsteltenis van de rest van de bemanning.

Niet bereikbaar

Het Surinaamse dagblad De West berichtte dat het tot woensdagavond heeft getracht een reactie van de SLM communicatie- en voorlichtingsdienst te krijgen, maar die bleek niet bereikbaar te zijn. Ook de marechaussee heeft de aanhouding een aantal dagen onder de pet gehouden en heeft tot op heden geen verdere bijzonderheden verstrekt.

Bomvol

Directe vluchten Nederlandse Antillen, Aruba en Paramaribo naar Amsterdam zijn nog altijd in trek bij sommige drugssmokkelaars, hoewel ze beter kunnen weten. Tot 2004 zaten die vluchten bomvol met bolletjesslikkers en toen onderzoek uitwees dat ruim de helft van alle vluchten Curaçao-Amsterdam bestond uit passagiers die onderweg niet wilden eten omdat ze al vol zaten, besloot de Nederlandse overheid over te gaan tot 100 procent controles van alle vluchten vanuit de Nederlandse Antillen en Paramaribo.

Honderd tot nul procent

Tijdens een 100 procent controle worden alle passagiers, handbagage, bagage en vracht gecontroleerd. Naast de 100 procent controles zijn er ook nog de reguliere controles van de Douane. Overigens is het de ervaring van uw correspondent dat niet alle zogenaamde risico-vluchten 100% gecontroleerd worden. Soms gebeurt dat zelfs helemaal niet, door gebrek aan personeel. ‘Had ik gisteren moeten weten’, kan je dan sommige medepassagiers horen mompelen als we ongehinderd kunnen doorlopen.

Vier jaar geleden

Voor zover bekend is de laatste keer dat een bemanningslid werd betrapt al weer ruim vier jaar geleden, dat betrof een purser met 5 kilo cocaïne, die op de Johan Adolf Pengel-luchthaven te Paramaribo werd betrapt en aangehouden.