Cokesmokkel nu ook naar Oost-Europa

Colombiaanse drugscriminelen zijn bezig hun cocaïnetransporten te verleggen naar Oost-Europa. Dat zou blijken uit recente inbeslagnames van coke in Albanië.

Grootste inbeslagname

De Albaanse autoriteiten namen op 1 maart 613 kilo cocaïne in beslag. Die partij werd het land binnengesmokkeld in een geheim compartiment van een vrachtschip dat vanuit Colombia bananen naar Europa vervoerde. De inbeslagname was de grootste in de geschiedenis van het land en vond plaats naar aanleiding van een tip van het Colombiaanse leger.

Smokkelroutes verlegd

De vondst van de drugs zou erop wijzen dat Colombiaanse drugshandelaren hun smokkelroutes aan het uitbreiden of verleggen zijn naar Oost-Europese bestemmingen. Dit meldt de website InSight Crime. Dat is volgens onderzoekers het gevolg  van de toenemende productie van coke in Colombia, maar ook door grootschalige inbeslagnames in een aantal West-Europese landen, waaronder Spanje, Portugal en Duitsland.

Colombiaanse chemici

Albanië staat al langer bekend als een doorvoerroute van cannabis. Maar in 2016 ontdekte de politie ook productie- en doorvoerlijnen van cocaïne die via Griekenland, België en Nederland liepen, waar Colombiaanse chemici bij betrokken waren. De harddrugsdealers zouden vanuit Albanië ook in contact staan met de Zuid-Italiaanse ’Ndrangheta.