‘Cokesnuivende’ advocaat geschorst

De Rotterdamse advocaat Derk van den E. is geschorst voor een halfjaar, omdat hij het huis van zijn vriendin in Italië in brand zou hebben gestoken. Al eerder misdroeg hij zich, onder invloed van drank en drugs.

Misdragen

Het is niet de eerste keer dat de 45-jarige Van den E. in de problemen is gekomen. In 2013 veroordeelde de politierechter hem tot een werkstraf van 80 uur voor vernieling, mishandeling, bezit van harddrugs en belediging van een agent. Hij had zich onder invloed van drank en drugs zwaar misdragen in een kroeg. Daar liet hij zijn tas met dossierstukken met vertrouwelijke gegevens van cliënten achter. Met name vanwege dat laatste feit kreeg hij in 2014 al een voorwaardelijk schorsing van twee maanden door de Orde van Advocaten opgelegd. Vanaf dat moment stond hij bij zijn confrères bekend als de ‘cokesnuivende advocaat’, schrijft het Algemeen Dagblad.

Brandstichting

In 2015 werd Van den E. ontslagen door zijn toenmalige werkgever, het kantoor van de Rotterdamse strafrechtadvocaten Seebregts & Saey. Hij was toen alweer verdacht van een strafbaar feit. Dit keer ging het om de verdenking van brandstichting van het huis van vrienden in Toscane. Tot nu toe mocht hij zijn beroep blijven uitoefenen. Eind augustus blijkt de advocaat te zijn geschorst voor een halfjaar door de Raad van Discipline van de advocatenorde, ‘vanwege grensoverschrijdend gedrag als gevolg van middelengebruik’. Van den E. gaat in beroep tegen de schorsing. Onder meer vanwege het feit dat brandstichtingszaak in Italië naar zijn zeggen is geseponeerd.

Van den E. worstelt als sinds zijn aantreden als advocaat in 2006 met zijn verslavingen, en werd al eerder veroordeeld voor mishandelingen en misdragingen.