Trend: cokevangsten in Marokko

Marokkaanse media melden dat er afgelopen vrijdag op de luchthaven van Casablanca 226 kilo cocaïne in beslag is genomen. Het is een indicatie van een trend. Naar verwachting zal er de komende jaren steeds meer cocaïne vanuit Marokko naar Europa gaan toekomen. 

Hasjlijnen

Door de politieke instabiliteit zijn grote gebieden in West-Afrika en in de Sahara onbeheersbaar voor drugsbestrijders. Cocaïne komt veelal vanuit Venezuela in West-Afrika terecht en via de Sahara druppelen transporten door naar Marokko. Daar krijgen smokkelaars die traditioneel hasj naar Europa vervoeren de mogelijkheid veel winstgevender coke in hun hasjlijnen te verpakken.

Record

De vangst van 226 kilo, op de vroege vrijdagochtend, is een record voor Marokko. In maart van dit jaar werd op de luchthaven van Casablanca nog 75 kilo coke gepakt. Marokkaanse veiligheidsdiensten zouden al langere tijd onderzoek hebben gedaan naar de zaak. Er zijn zes arrestaties verricht in Marrakech en Rabat. De zending was verstopt in een vrachtwagen die was aangekomen uit Agadir.

Guyana

Zaterdag pakte de politie op de luchthaven van Casablanca nog eens 6,3 kilo cocaïne. Twee mensen uit het Zuid-Amerikaanse Guyana zijn aangehouden. De drugs zaten verpakt in koffers met dubbele bodem. De mannen uit het buurland van Suriname waren in Marokko aangekomen vanuit Sao Paulo in Brazilië. Sinds de opening dit jaar van een lijnverbinding tussen Sao Paulo en Casablanca zijn er 80 personen met coke aangehouden en is meer dan 300 kilo in beslag genomen. 

Le Havre

In de haven van het Franse Le Havre is vorige week een partij van 155 kilo cocaïne in beslag genomen die zat verstopt in een container uit Suriname. De container was op doorreis naar de Rotterdamse haven. De container ging in transit bij een logistiek bedrijf gevestigd in Saint-Vigor Ymonville. De Franse politie schat de waarde van de drugs op ongeveer 10 miljoen euro. Het gebeurt vaker dat cocaïne uit Suriname een tussenstop maakt in Le Havre op weg naar Rotterdam.