Cold case-team politie zoekt shag-roker in moordonderzoek Fokko Werkman

Een cold case-team van de politie zoekt 20 jaar na dato opnieuw aandacht voor de moord op Fokko Werkman. Ze is vooral benieuwd naar de persoon die kort voor zijn dood nog een shagje rookte in zijn woning. Daarop is dna aangetroffen, dat nog niet kon worden gematched.

door Joost van der Wegen

Beeld: de in 2003 om het leven gebrachte Fokko Werkman

Aandacht

Op zondagmiddag 12 oktober 2003 wordt kastelein Fokko Werkman aangetroffen in het woongedeelte van het pand, achter zijn dorpscafé de Turfsteker in Haule. De 34-jarige Fokko blijkt de nacht ervoor, rond 05.00, om het leven te zijn gebracht.

Het coldcase-team van Politie Noord-Nederland vraagt opnieuw aandacht voor de zaak en is op zoek naar de man die kort voordat Fokko stierf in de woning een (shag)sigaret heeft gerookt. Dit schrijft ze donderdag in een bericht.

Op 12 oktober 2023 is het 20 jaar geleden dat Fokko Werkman in het woongedeelte achter zijn kroeg werd gevonden. Een team van zo’n twintigtal rechercheurs startte destijds een uitgebreid onderzoek naar zijn dood.

Hun inzet en de aandacht die de zaak kreeg in tv-programma’s van onder anderen Peter R. de Vries en John van den Heuvel hebben helaas tot op heden niet geleid tot het achterhalen van de verdachte.

Fokko Werkman werd vermoord met een parasolstok. In het pand waren braaksporen aanwezig, en er zijn schoensporen gevonden van een maat 47,5. In deze zaak werd eerder tot drie keer toe een verdachte aangehouden, maar die bleek telkens een alibi te hebben, of de maat voet en het merk van een gevonden schoenspoor bleek niet aan te sluiten bij het spoor.

Spoor

Rechercheur Jitcia Tamminga maakt onderdeel uit van het coldcase-team dat de gewelddadige dood van Fokko onderzoekt. Tamminga: ‘Eén van de sporen die destijds is veiliggesteld is de (shag)sigaret, de peuk, die in de woning is gevonden en waar dna op is aangetroffen. Dit dna komt niet overeen met dat van Fokko en is dus van een ander persoon. We vermoeden dan ook dat er kort voor de dood op vrijdag, zaterdag of zondag 12 oktober, iemand in de woning van Fokko is geweest.’

Uit het dna blijkt dat het gaat om een man, stelt de politie. ‘De recherche komt heel graag met deze man in contact. Mogelijk heeft hij waardevolle informatie voor ons onderzoek. We willen graag weten wie in de woning van Fokko een sigaret heeft gerookt. Het gaat dus om een zelf gerolde sigaret, oftewel een “shagje”.’

Meedenken

De familie van Fokko mist hem nog iedere dag. Jan Werkman is de broer van Fokko: ‘Fokko was een hardwerkend en geliefd mens. We hopen intens dat als er iemand is die iets weet of zich herinnert zich toch na al die jaren nog meldt.’

Rechercheur Tamminga: ‘Elke brok aan informatie, ieder detail en elke tip kan ons verder helpen in het onderzoek. Daarom roepen we ook nu, 20 jaar na dato, nog steeds mensen op om met ons mee te denken. Het is nooit te laat om informatie te delen. De familie weet na al die jaren niet wie er verantwoordelijk is voor de dood van Fokko en wat het motief is voor zijn dood. Wij willen graag antwoord kunnen geven op die vragen en deze zaak oplossen.’