Coldcase-kalender: vrouwelijke stoffelijke resten en liquidaties

In de coldcase-kalender van 2019 staan weer 52 onopgeloste misdrijven en verdwijningen. Opvallend is dat er aandacht wordt gevraagd voor 2 verschillende zaken waarbij vrouwelijke resten in het water van Amsterdam werden gevonden.

Op 17 mei 2004 werd in het IJ een blauwe sporttas gevonden met daarin het onderlichaam van een vrouw met benen en voeten. De politie vermoedt dat de vrouw tussen de 16 en 35 jaar oud was en 1,60 meter lang. Op de zijkant van de sporttas waren de letters C&Q geborduurd. In de sporttas zat ook een schort van het merk De Berkel.

Geen vingertoppen en tenen

In september 1992 werden in Amsterdam ook al stoffelijke resten van een vrouw gevonden. In een grijsblauwe koffer die in het water van de Egelantiersgracht dreef werd een romp aangetroffen. In de Lauriergracht en Prinsengracht werden van dezelfde vrouw ook andere lichaamsdelen gevonden. De vingertoppen en de tenen waren van de handen en voeten verwijderd. Het hoofd van de vrouw is nooit gevonden. De vrouw was waarschijnlijk tussen de 25 en 45 jaar oud en ongeveer 1,60 meter lang.

Zuider IJdijk

In beide zaken is de identiteit van het slachtoffer niet achterhaald. Op 19 januari van dit jaar werd in een zwarte koffer die in het water bij de Zuider IJdijk in Amsterdam Oost dreef ook een romp van een vrouw gevonden. Ook haar identiteit is nog niet achterhaald.

Hans Nijman

Op de coldcase-kalender staan ook verschillende liquidatieslachtoffers. Zoals sportschoolhouder Hans Nijman, die op 5 november 2014 in Beverwijk werd doodgeschoten. Nijman ging veel om met vechtsporter Dick Vrij. Hoewel het slachtoffer veel met criminelen omging, is hij nooit voor zware zaken veroordeeld geweest.

Helio Stewart

Ook de oude zaak van Helio Stewart staat op de kalender. Deze voormalig bodyguard van drugshandelaar Kobus L., werd op 6 december 1993 doodgeschoten. Hij was toen 34 jaar. Stewart had tegenover de politie verklaringen afgelegd over de handel zijn voormalige baas. Crimineel Siegfried S. werd van de moord op Stewart verdacht, maar werd daar niet voor veroordeeld.

Hier vindt u de complete coldcase-kalender van 2019.