Coldcase uit 1999 in beeld

De politie in Amsterdam probeert een oude moord uit 1999 op te lossen. In Opsporing Verzocht zal dinsdagavond aandacht zijn voor het doodsteken van Meindert van Altena (27), in de nacht van 6 op 7 januari 1999. Van Altena werd in zijn café annex coffeeshop Whootsie Tootsie aan de Herengracht Bergstraat om het leven gebracht, door vermoedelijk twee roofovervallers. Video na de break.

In 1999 werd al eens een beloning van 25.000 gulden uitgeloofd voor de tip die leidt tot de oplossing van de zaak. Nu maakte de politie bekend dat er 15.000 euro beloning is uitgeloofd. De 27-jarige Van Altena speelde rolletje in Goede Tijden, Slechte Tijden. Hij werd diverse malen met een mes gestoken en overleed ter plaatse. Videobeelden en compositietekeningen van de daders werden op tv vertoond, maar dat leverde indertijd niks op. Inmiddels zijn die beelden wat opgewaardeerd. 

Sluitingstijd

Om 01.10 uur nemen de twee verdachte mannen een kijkje bij het café. Zij gaan niet naar binnen, maar lopen terug naar de Singel. Een kwartier later gaan ze na sluitingstijd wel naar binnen en is Van Altena nog de enige aanwezige in het café. Na twee minuten lopen de beide mannen het café uit. Aangenomen mag worden dat Van Altena dan niet meer in leven is. Mogelijk heeft hun auto geparkeerd gestaan op de Herengracht, tussen de Bergstraat en Leliestraat. Op video is te zien dat direct daarna een witte auto wegrijdt misschien een VW-Golf.

Signalement

De politie heeft een signalement van de verdachte mannen. Een man met blanke of licht getinte huidskleur, van normaal of licht gezet postuur. Hij droeg lichtkleurige kleding en had een donkerblauwe baseballpet op. De andere verdachte was man met getinte huidskleur, mogelijk van Turkse of Marokkaanse afkomst, tussen 30-40 jaar, 1.70-1.75 m. lang, kort donker haar. Hij droeg een donkere 3/4-jas en had een donkerkleurig 'zeemansmutsje' op. De man sprak gewoon Nederlands.

In 1999 werd in Haarlem een 32-jarige verdachte opgepakt maar die kwam weer op vrije voeten. 

{youtube}r5ir_wI84jU{/youtube}