Coldcase: wie doodde Tonny ter Horst? ‘De mensen hier die weten wat’

Coldcase: wie doodde Tonny ter Horst? ‘De mensen hier die weten wat’

Het tv-programma Opsporing Verzocht wordt dinsdagavond live uitgezonden in Terborg (Achterhoek), vlakbij de plek waar in oktober 2000 de 34-jarige Tonny ter Horst werd doodgeschoten door twee overvallers van een coffeeshop. Enkele jaren geleden werd de coldcasezaak heropend.

Mobiel Media Lab

Het coldcaseteam van de politie Oost-Nederland roept de hulp van burgers in om na 23 jaar antwoord te krijgen op de vraag: wie doodde Tonny ter Horst? Het coldcaseteam zet op dinsdag 19 maart het Mobiel Media Lab neer in Terborg en Doetinchem, maar besteedt ook aandacht aan de zaak in Opsporing Verzocht, dat live op locatie in Terborg wordt uitgezonden, op circa 300 meter van de plek waar Tonny destijds om het leven kwam.

Coffeeshop in woning

Op 9 oktober 2000 was de toen 34-jarige Tonny op bezoek bij zijn broer en zus die woonden in een duplexwoning aan de Industrieweg in Terborg. Daarna besloot Tonny nog even langs te gaan bij de buurman die een coffeeshop runde in zijn woning. Toen sloeg het noodlot toe. Precies op het moment dat Tonny naar de coffeeshop liep, rond 22.00, werd de coffeeshophouder overvallen door twee mannen. De coffeeshopeigenaar werd neergeschoten, de overval mislukte en de overvallers gingen ervandoor. Tijdens hun vlucht kwamen ze Tonny tegen en schoten hem neer. Tonny overleed ter plekke. De coffeeshopeigenaar overleefde de geweldsexplosie.

Zaak heropend

Tijdens het onderzoek zijn destijds twee verdachten aangehouden, maar zij kwamen alweer snel op vrije voeten. Ondanks uitgebreid onderzoek is de zaak nooit opgelost. In 2014 werd de zaak officieel een coldcase en in 2020 werd de zaak op de coldcasekalender gezet. Toen er vervolgens nieuwe informatie binnenkwam werd de zaak door het coldcaseteam heropend.

Op basis van het onderzoek denkt het onderzoeksteam dat de daders destijds uit de regio kwamen.

‘We hebben aanleiding om te denken dat er mensen zijn die meer weten over deze zaak, wat er precies is gebeurd en vooral wie er bij betrokken waren. Die mensen willen we natuurlijk spreken, want zij kunnen bijdragen aan de oplossing van deze zaak. We zoeken nu de publiciteit omdat we hopen dat we díe mensen bereiken en bewegen om informatie met ons te delen’, aldus de leider van het coldcaseteam.

‘Natuurlijk willen we de zaak oplossen, we willen de familie van Tonny antwoorden geven. Tonny is overleden omdat hij op het verkeerde moment op de verkeerde plek was. Uit onderzoek weten we dat daders vertellen over hun daden. De kans is groot dat dat hier ook is gebeurd en dat er dus mensen zijn die al jaren met een geheim rondlopen. Het is nooit te laat om te praten.’

‘De mensen weten wat’

De broer van Tonny is ervan overtuigd dat mensen uit de omgeving meer weten. Tegen Opsporing Verzocht zegt hij:

‘Ik hoop dat de mensen die wat gezien hebben, de bevolking van Terborg of omgeving, dat die nu beginnen te praten. Na een aantal jaren beginnen ze meestal wel te praten als ze wat gezien hebben. De mensen hier in de omgeving die weten wat. Dat weet ik 100 procent zeker. Op het moment zeggen ze niks, misschien nu wel.’

Opsporing Verzocht is dinsdag 19 maart vanaf 20.26 te zien op NPO2.