Colombia: groot cocaïnenetwerk opgepakt

In Colombia zijn woensdag 25 verdachten opgepakt die grote zendingen cocaïne naar Europa zou hebben verstuurd. Hoofdverdachte is Ellis Peña Char, alias “Richard Smith”. Hij wordt gezocht door de Spaanse autoriteiten.

Vigo

De Nationale Politie in Colombia zegt dat Peña Char werd aangehouden in Altos de Riomar, een noordelijk stadsdeel van de miljoenenstad Barranquilla. De Spaanse autoriteiten denken dat Peña een groot netwerk in Europa had, met name rond Málaga in Spanje en in het Verenigd Koninkrijk. Concreet wordt hij verdacht van een transport van 1,2 ton cocaïne die op een schip vanaf het eiland Antigua was verstuurd en in beslag werd genomen op zee bij de Spaanse stad Vigo.

Nederlands paspoort

De verdachten hebben de Britse, Canadese, Amerikaanse en Roemeense nationaliteit. Het verschepen van drugs ging doorgaans van eilanden in het Caraïbisch gebied in speciale ruimtes op schepen, bijvoorbeeld op schepen die worden gebruikt voor wetenschappelijk maritiem onderzoek.

“Richard Smith”, is geboren Colombiaan maar zou paspoorten hebben gebruikte van vele landen, onder meer van de Nederland, de Verenigde Staten, Spanje, Canada en het VK. Andere namen die hij gebruikte waren: “Peter Berkey”, “Patrick Beck”, “Patrick Dave Liljebeck” en “Peter Dale Liljebeck”, steeds met een andere foto.