Colombia wil einde aan drugsoorlog

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos wil een einde aan de war on drugs in zijn land. Dat zei hij tijdens zijn speech in Stockholm, waar hij de Nobelprijs voor de vrede in ontvangst nam. Volgens hem is strijd tegen drugs schadelijker dan welke andere oorlog dan ook.

Colombia is een van de grootste producenten van cocaïne ter wereld. Santos wil de oorlog tegen drugs het liefst vreedzaam beëindigen.

FARC

De president werd in Zweden gelauwerd omdat hij een einde heeft gemaakt aan de veertigjarige strijd tussen rebellenbeweging FARC en de regering in zijn land. Die oorlog kostte 260.000 mensen het leven. Vorige maand werd een vredesakkoord tussen de partijen gesloten. De volgende oorlog die Santos wil beëindigen is de war and drugs, die voorgaande regeringen en het leger, samen met de Amerikanen hebben gevoerd. Santos zei hij in zijn speech:

Het is tijd voor een andere strategie in deze drugsoorlog, waarvoor Colombia de hoogste prijs heeft betaald wat betreft doden en opofferingen. Wij hebben het morele gezag om te stellen, dat na tientallen jaren tegen drugs te hebben gevochten, de wereld nog steeds geen halt heeft toe kunnen roepen aan het wereldwijde geweld en de corruptie die ermee gepaard gaan. Het heeft geen zin om een boer die marijuana verbouwt naar de gevangenis te sturen, zolang het gebruik ervan legaal is in acht Amerikaanse staten. De manier waarop deze oorlog wordt gevoerd is schadelijker dan alle andere oorlogen tezamen.