Colombia wil Nederlander voor moord vervolgen

Het Openbaar Ministerie in Colombia gaat de Utrechtse dierenarts Peter Putker vervolgen voor moord op zijn vrouw Durdana, meldt de Telegraaf. Volgens het OM heeft Putker een gewapende overval in scene gezet en heeft hij zelf de moord op zijn vrouw op zijn geweten.

Durdana werd vorig jaar vermoord op een zeilschip voor de kust van Cartagena. Putker beweerde te zijn overvallen door zes gemaskerde mannen, terwijl hij zelf in de badkamer was.

 

Sporen

De Colombiaanse politie twijfelt aan die verklaring omdat er maar 60 euro is gestolen en geen waardevolle spullen werden meegenomen. Ook zijn er op de boot geen sporen gevonden van derden.

Arrestatie

Colombia heeft Putker, die het land inmiddels is ontvlucht, in staat van beschuldiging gesteld en internationaal gesignaleerd. Dat houdt in dat Peter Putker op iedere luchthaven buiten Nederland kan worden gearresteerd, schrijft De Telegraaf. Nederland en Colombia werken samen aan het onderzoek naar de Nederlander.

Vervolging

Als Colombia doorgaat met de vervolging van Putker, ontstaat er een lastige situatie. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Colombia, maar kan hem wel in Nederland zijn straf laten uitzitten als Colombia daarom vraagt. Het Nederlandse Openbaar Ministerie kan hem ook zelf vervolgen, maar niet zolang Colombia hem ook vervolgt. Volgens het ‘Ne bis in idem’-principe is vervolging door twee verschillende rechtbanken in verschillende landen voor hetzelfde feit niet mogelijk.

Zie ook:

‘NL’er geen verdachte Colombiaanse moord’

Echtgenoot dode vrouw ontvlucht Colombia

‘Ik ben onschuldig, ik ben het slachtoffer’

Echtgenoot dode vrouw mogelijk verdachte

Nederlandse vrouw op zeiljacht gewurgd