Colombiaan krijgt 4,5 cel in zaak van 5,1 ton cocaïne

Een Colombiaanse man van 28 jaar heeft van de rechtbank in Rotterdam 4,5 jaar cel gekregen voor zijn betrokkenheid bij het importeren van een 5,1 ton cocaïne in februari 2018. De officier van justitie had zeven jaar cel geëist.

Andere bananen

De 5.091 kilo cocaïne uit Colombia zat in een container waarin volgens de vrachtbrieven bananen in zaten. De container moest naar een bedrijf in Moerdijk, maar eindigde om onduidelijke redenen in een loods in Oss. Volgens sommige verklaringen omdat de bananen ‘gecontroleerd’ moesten worden, volgens anderen omdat de loods in Moerdijk al dicht was. Er stonden in de loods al andere bananen klaar die in de container gepakt moesten worden.

Zegel

Er waren andere verdachten aanwezig die de drugs moesten uithalen. Volgens justitie kwam de Colombiaan alleen het zegel van de container checken. Hij heeft zich voortdurend beroepen op zijn zwijgrecht. De andere verdachten wisten volgens het OM niet wie hij was.

Vijf Nederlandse verdachten en een Belgische vrouw moeten later terechtstaan. De opdrachtgevers voor het transport zijn onbekend.