Colombiaanse Amsterdamse verdacht in coke-zaak

Voor de Amsterdamse rechtbank speelt deze week een cocaïnezaak rondom een groep Colombiaanse verdachten. Eén van hen is een illustere Amsterdamse vrouw. Volgens justitie was ze lid van een criminele organisatie die in cocaïne handelde en geld witwaste.

Door @Wim van de Pol

Het is een oude zaak die om allerlei redenen lang is blijven slepen. Er is in 2014 in Rotterdam 100 kilo cocaïne in beslag genomen. Niet alle verdachten waren maandagmorgen present in de rechtbank. Enkele zijn voortvluchtig, onder wie de man die justitie ziet als de leider van het netwerk: de Colombiaan J. B. (54), die woonde in Diemen, maar nu in Colombia is. De verdachten die wel aanwezig waren zijn onder voorwaarden op vrije voeten.

130 miljoen

Sommige verdachten spreken goed Nederlands omdat ze hier langere tijd hebben gewoond. Aura C. (41) is in Amsterdam in bepaalde kringen goed bekend. Ze was begin deze eeuw getrouwd met vastgoedhandelaar Erik van Toorenburg, zo schrijft Het Parool. Van Toorenburg was spraakmakend omdat hij in die periode in korte tijd voor 130 miljoen euro belegde in panden.

C. is in 2003 in Bogotá op het vliegveld aangehouden met ruim twee ton cash in haar kleding. Ze was zakenpartner van wijlen Tonnie van Eunen, die verdachte was van witwassen. Van Toorenburg kreeg in 2007 een rechtszaak aan zijn broek omdat hij mensen in gevaarlijke situaties met asbest zou hebben laten werken. Mogelijk zit hij nu in Thailand. Aura C. scheidde in die periode van Van Toorenburg.

Overval

C. was de afgelopen jaren de drijvende kracht achter een bedrijf dat short stay appartementen verhuurt, volgens de politie vaak aan criminelen. In één van de panden die zij regelde was in juli 2009 een bloedige rippartij waarbij vier Albanezen werden beroofd, en twee gedood. Eén van de personen die betrokken was is nu verdachte in de zaak van de vergisliquidatie op dj Djordy Latumahina.

In 2013 verijdelde de politie volgens Het Parool een overval door zeer gewelddadige criminelen op Aura C. – over wie in het milieu het gerucht de ronde deed dat ze over erg veel geld beschikte.

Verkeerde dadergroep

In de huidige cocaïnezaak verdenkt de politie Aura C. ervan voor de criminele organisatie auto’s en woningen te hebben geregeld. Zij ontkent de aantijgingen categorisch. Haar advocaat Maarten Pijnenburg wijst erop dat slechts één van de verdachten woonde in een pand dat door het bureau van zijn client is geregeld.

Volgens verschillende advocaten van de acht verdachten heeft justitie voor de 100 kilo cocaïne een geheel verkeerde dadergroep op het oog. Eén verdachte heeft een bekennende verklaring afgelegd. Hij vervoerde dozen met cocaïne. Donderdag hoort de rechtbank de eis van de officier van justitie.