Deze Colombiaanse drugsbaron is ongrijpbaar

Óscar Mauricio Pachón (foto), alias Puntilla, wordt beschouwd als een van de machtigste drugsbaronnen van Colombia. Hij staat aan het hoofd van de Puntilleros, een crimineel netwerk dat zich onder andere heeft gespecialiseerd in de productie en handel van cocaïne. Hij werd vorig jaar gearresteerd, maar onder verdachte omstandigheden weer vrijgelaten. 

Puntilla werd in 1963 geboren in Fusagasuga, een stad ten zuidoosten van Bogota. In de jaren tachtig werd hij huurmoordenaar van het Medellín-kartel, geleid door Pablo Escobar. Toen dat na de dood van Escobar uiteenviel, sloot Pachón zich aan bij het Cali-kartel.

“El Loco”

Langzamerhand wist Pachón zich op te werken op de ladder van de misdaad. Als cover-up had hij verschillende min of meer legale ondernemingen in het oosten van Colombia. In die oostelijke provincies kreeg hij ook te maken met de daar heersende drugsbaron Daniel “El Loco” Barrera. Gezamenlijk ontwikkelden ze drugsroutes naar Europa en de Verenigde Staten. Na verloop van tijd begon Pachón zich tegen El Loco te keren; hij liet enkele vertrouwelingen van Barrera vermoorden, maar bleef zelf buiten verdenkingen. In 2012 werd El Loco gearresteerd in Venezuela en overgebracht naar de VS. Het was het moment voor Pachón om de absolute macht in de oostelijke provincies te verwerven.

600 kilo coke per week

Pachón verwierf een reputatie voor zijn gewelddadigheid, met name tegen mensen die hij bedreigend vond of niet vertrouwde. Hij maakte gebruik van de diensten van een paramilitaire groep om talloze moorden te laten plegen. Ook had hij zijn eigen netwerk van sicario’s (huurmoordenaars). Hoewel hij lange tijd buiten het zicht van justitie bleef, werd er in 2013 uiteindelijk toch een onderzoek naar hem gestart naar aanleiding van de vondst van een cocaïne lab waar 600 kilo coke per week werd geproduceerd. Drie jaar later, op 26 februari 2016, werd Pachón op een boerderij ten oosten van Medellín gearresteerd.

Fitnessmodel

Pachón werd overgebracht naar de uiterst streng beveiligde gevangenis van Combita. Hij genoot in de gevangenis verschillende privileges. Zo werd hij regelmatig bezocht door wat Colombiaanse media een ‘fitnessmodel’ noemden, ene Scarlett Duque Arias (foto) .

Nadat Pachón een jaar in voorlopige hechtenis had gezeten, werd hij plotseling vrijgelaten. Ondanks het feit dat hij onder andere verdacht wordt van het opdracht geven van 80 moorden en grootschalige cocaïne productie. Wellicht dat zijn nauwe banden met enkele vooraanstaande bestuurders in Colombia een rol hebben gespeeld. Tijdens de gevangenschap van Pachón werd er 200.000 dollar cash gevonden in de auto van een congreslid. Volgens justitie was het geld afkomstig van Pachón. De van moord en drugshandel verdachte maffiabaas is inmiddels al weer een tijdje van de radar.