‘Colombiaanse justitie in NL over zaak dode vrouw’

Een delegatie van Colombiaanse politie- en justitieambtenaren is sinds een paar dagen in Nederland om de Nederlandse justitie ervan te overtuigen dat Peter Putker in Colombia berecht moet worden voor het om het leven brengen van zijn vrouw. Dat meldt een Colombiaanse krant.

Roofoverval

Peter Putker, die in Nederland verblijft, staat momenteel internationaal gesignaleerd aldus de krant.

Zijn echtgenote Durdana Bruijn (54) werd in de avond of nacht van 18 op 19 september 2015 gedood aan boord van hun zeiljacht Lazy Duck bij Cartagena. Het Nederlandse echtpaar maakte een reis van Nederland naar het Caraïbisch gebied. Hun jacht lag voor anker bij de Islas del Rosario.

Peter Putker, een gepensioneerd dierenarts, legde na de geweldadige dood van zijn vrouw een verklaring af over een roofoverval door onbekenden. Getuigen die in de buurt van de ankerplaats waren hadden die overval niet opgemerkt. Putker werd verdachte maar mocht niettemin naar Nederland afreizen, na betaling van een borgsom.

Forensisch onderzoek   

De Colombiaanse justitieambtenaren brengen volgens de krant El Universal nu een nieuw dossier mee dat voor uitlevering van Putker naar Colombia zou moeten zorgen. Er bestaat geen uitleveringsverdrag tussen beide landen. Daarom hebben de Colombianen gevraagd of de Nederlandse politie een parallel onderzoek wilde starten, en dat is ook gebeurd.

Zes maanden na de dood van Durdana Bruijn zijn Nederlandse rechercheurs in Cartagena geweest om forensisch onderzoek te doen aan boord van het zeiljacht. Dat onderzoek stond aan de basis van het parallelle politieonderzoek tegen Putker.

Nagels

Putker heeft verklaard dat hij de bewuste avond aan boord een romantische maaltijd had bereid. Tijdens die maaltijd klommen vijf mannen aan boord. Eén van hen sloeg hem bewusteloos. Toen hij weer bij was gekomen ontdekte hij zijn dode vrouw en dat er lenzen en een fotocamera verdwenen waren. Putker’s persoonlijke spullen waren niet gestolen.

In het gebied is bekend dat incidenteel schepen worden overvallen maar het is een zeldzaam verschijnsel. Er zijn nooit andere verdachten dan Putker aangehouden.

Durdana Bruijn is mishandeld en mogelijk door verstikking om het leven gekomen. Onder de nagels van de vrouw werd dna-materiaal aangetroffen van een persoon. De politie gaat ervan uit dat de vrouw zich heeft verdedigd. Het is nog niet bekend of dat materiaal is vergeleken met dat van haar echtgenoot.

In een interview met El Universal gaven de kinderen eerder aan dat ze geloven in de onschuld van hun vader.

Zie de eerdere berichten over de zaak:

Colombia wil Nederlander voor moord vervolgen

‘NL’er geen verdachte Colombiaanse moord’

Echtgenoot dode vrouw ontvlucht Colombia

‘Ik ben onschuldig, ik ben het slachtoffer’

Echtgenoot dode vrouw mogelijk verdachte

Nederlandse vrouw op zeiljacht gewurgd

‘De Nederlanders hadden een discussie’

Twijfels over doodslag vrouw in Colombia